Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FBIH

Više od 193 hiljada penzionera danas dobija veće penzije

penzija

Već u aprilu pred penzionerima koji su korisnici Zavoda PIO Federacije Bosne i Hercegovine novo je povećanje penzija. Riječ je o redovnom rastu svih penzija

Više od 193 hiljade penzionera, korisnika Zavoda PIO Federacije Bosne i Hercegovine, danas će dobiti više penzije. Riječ je o vanrednom povećanju minimalnih penzija, o čemu je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela odluku u februaru, odnosno odmah po usvajanju budžeta za 2019. godinu, piše Večernji list.

Kako navode iz Zavoda PIO, u skladu s odlukom Vlade Federacije od 22. februara 2019., minimalne penzije bit će povećane za 3,2 posto te će se, s dosadašnjih 348,06 konvertibilnih maraka, iznos minimalne penzije povećati na 359,20 maraka.

“Kako je spomenutom odlukom Vlade precizirano da primjena povećanja počinje od 1. januara, korisnici minimalne penzije će pri isplati, uz uvećanu penziju za februar, dobiti i razliku između isplaćene i uvećane penzije za januar 2019. godine”, navode iz Zavoda PIO.

Tako će korisnici minimalne penzije danas dobiti po 370 konvertibilnih maraka (povećanje od po 11 konvertibilnih maraka za januar i februar). Iznosi ostalih penzija ostaju na nivou iz prethodnog mjeseca te, u skladu s tim, zagarantovana penzija iznosi 450,12 konvertibilnih maraka, dok je iznos najviše penzije 2174,48 konvertibilnih maraka.

Kako su naveli iz Federalnog zavoda PIO, potrebna sredstva za isplatu penzija za februar iznose oko 180 miliona konvertibilnih maraka. Važno je naglasiti kako spomenuto povećanje penzija nije i jedino u ovoj godini. Već u aprilu pred penzionerima koji su korisnici Zavoda PIO Federacije Bosne i Hercegovine novo je povećanje penzija. Riječ je o redovnom rastu svih penzija.

Naime, Zakonom o penzionom sistemu, koji je na snazi od početka prošle godine, propisano je usklađivanja penzija koje ovisi o iznosu rasta BDP-a i indeksu potrošačkih cijena. Ovo povećanje, odnosno usklađivanje, vrši se svake godine u aprilu, a odnosi se na sve penzionere korisnike Zavoda PIO Federacije Bosne i Hercegovine, osim onih koji primaju maksimalan iznos penzije od 2174,48 konvertibilnih maraka. To znači kako će u maju uvećane penzije dobiti više od 400.000 penzionera u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako još uvijek nije sa sigurnošću utvrđeno, mirovine će za april najvjerovatnije biti povećane za 3,5 posto.

U tom slučaju minimalne penzije od aprila će iznositi 371,56 konvertibilnih maraka. Korisnici zagarantovanih penzija, koje trenutno iznose 450,12 konvertibilnih maraka, od aprila će primati 465,75 konvertibilnih maraka, dok će, primjerice, onima koji trenutno primaju 600 maraka penzije, taj iznos rasti za 21 konvertibilnu marku. Podsjetimo, prošle godine u aprilu penzije svim korisnicima Zavoda PIO Federacije BiH, osim onima koji primaju maksimalan iznos penzije, uvećane su također za 3,5 posto.