Traže veću osnovicu

Više od 20.000 državnih službenika najavilo štrajk Vijeću ministara BiH

institucije bih_parlament
FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

U aktu koji je u posjedu portala Fokus.ba navodi da se da ovaj sindikat nema druge mogućnosti osim organiziranja štrajka

PIŠE: A. DUČIĆ

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH najavio je Vijeću ministara BiH štrajk zaposlenih u državnim institucijama jer, kako su obrazložili, Vijeće ministara kao poslodavac nije adekvatno reagirao u smislu davanja mogućnosti zaposlenima da stupe u pregovore sa poslodavcem “zbog lošeg stanja ekonomskih i socijalnih interesa zaposlenih”.

U aktu koji je u posjedu portala Fokus.ba navode da ovaj sindikat nema druge mogućnosti osim organiziranja štrajka te ga pismeno i najavljuju.

Kako ističu iz Sindikata, štrajk se organizira jer nije došlo do potpisivanja kolektivnog ugovora, hitnog uspostavljanja socio-ekonomskog dijaloga Vijeća ministara BiH i sindikata, te vraćanja osnovice za obračun plaća na minimalno 535,50 KM za 2021. godinu koliko je iznosila prije prvog smanjenja 2008. godine.

Također, nije ni udovoljeno da se u skaldu sa preporukama Ureda obudsmena za ljudska prava i poštujući mišljenje sindikata usvoji i primjeni korigovana Odluka za obračun naknada za prevoz – da obračunata naknada pokriva realne troškove dolaska i odlaska s posla.

Podsjećaju da je Ured za reviziju u 2019. dao preporuke Vijeću ministara da preispita u kojoj mjeri postojeći način dokazivanja prava na naknadu troškova prijevoza i uspostavljeni i dostupni kontrolni mehanizmi osiguravaju da se zadovolji osnovni smisao naknade koji se ogleda u tome da se uposlenom nadoknade troškovi prijevoza s posla i na posao.

Ističe se da ovome pridružuju i sindikati policijskih organa u BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Inače ova tri sindikata broje oko 20 hiljada članova.