Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EUROSTAT

Više od 500.000 građana u BiH živi na ivici siromaštva

kontejner

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obilježen u Banjaluci

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske danas je u saradnji sa Udruženjem nastavnika i saradnika Univerziteta u Banjaluci organizovao okrugli sto kako bi obilježili Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, javlja Anadolu Agency (AA).

“Na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH više od 500.000 građana u BiH živi na ivici siromaštva”, rekao je Duško Vejinović, predsjednik Udruženja nastavnika i saradnika Univerziteta u Banjaluci.

On je istakao da su djeca među najosjetljivijim kategorijama i da gotovo 100.000 djece u BiH liježe spavati bez večere, gladni, a da to često ne dopire do nosioca vlasti kako bi taj problem rješavali ekonomskim i socijalnim reformama, rješavanjem pitanja nezasposlenosti i sličnim mjerama.

“Neophodno je da svi segmeti civilnog društva uključe se u aktivnosti podizanja svijesti kod svih slojeva društva, pogotovo kod vladajućih struktura da se učini više napora da funkcionišu institucije”, kazao je Vejinović.

Prema njegovim riječima sramno je da danas statistika Evropske zajednice, EUROSTAT ukazuje da je BiH po siromaštvu samo ispred Albanije. Dodao je i da su pogrešni statistički podaci da se zadnjih godina smanjuje siromaštvo.

“Ono se nije smanjilo već u prosjeku oko 100.000 građana napušta BiH, pogotovo mladih”, kazao je Vejinović.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS-a, rekao je da je ovo treća godina da organizuju obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, te je izrazio žaljenje što nije više pozvanih prisustvovalo obilježavanju.

“Ovom prilikom ukazujemo na težak položaj socijalnih kategorija, invalida, nezaposlenih, djece prije svega, onima koji odlučuju o tome da imamo osjetljivosti prema tim kategorijama i da imamo bolji, ljepši, kvalitetniji život ne samo za njih nego svih na ovim prostorima”, rekao je Gnjatić.