po hitnom postupku

Višković: Budžet RS od 3,425 milijardi je realan i izvodljiv

viskovic

On je rekao da je cilj Vlade da sa jednog mjesta upravlja svim grantovima ministarstava na prijedlog resornih ministara, da bi bile spriječene eventualne zloupotrebe

Premijer RS Radovan Višković rekao je u Narodnoj skupštini da je budžet RS za narednu godinu u iznosu od 3,425 milijardi KM realan i izvodljiv.

Višković je poručio da je iluzorno da SDS amandmanima traži da se u okviru stare bolnice u Doboju izvode određeni radovi iako je u toku izgradnja nove bolnice u tom gradu.

“Sve to što tražite biće riješeno izgradnjom nove bolnice”, rekao je Višković tokom poslaničke rasprave o Prijedlogu budžeta RS za iduću godinu koji iznosi 3,425 milijardi KM i donosi se po hitnom postupku.

Odgovarajući na optužbe opozicije da se Ministarstvu turizma smanjuju budžetska sredstva, Višković je rekao da je Vlada na tom planu, između ostalog, sprovela u djelo izgradnju i puštanje u funkciju gondole na Jahorini i mnoge druge stvari i višemilionske projekte koje obuhvataju i druga ministarstva.

“To radi Vlada za sva ministarstva. Na primjer, mi smo na Vladi odlučili da 1,5 miliona KM podijelimo na 36 sportskih klubova u lokalnim zajednicama. To dijeli Vlada na prijedlog ministra i tako će biti u budžetu za 2020. godinu. Čekamo i donošenje novog Zakona o sportu i vidjećemo koje obaveze će proizići iz tog akta”, naveo je Višković.

On je rekao da je cilj Vlade da sa jednog mjesta upravlja svim grantovima ministarstava na prijedlog resornih ministara, da bi bile spriječene eventualne zloupotrebe.

“Na primjer, poslodavci sada traže grant u okviru Ministarstva privrede i preduzetništva i Ministarstva energetike i rudarstva za podsticaj privredi za nove tehnologije. I to ćemo uraditi, ali imenovaćemo komisiju koja će propisati kriterijume i dijeliti sredstva. U Komisiji će biti i predstavnici poslodavaca sa željom da se odgovorno ponašamo prema budžetskim sredstvima”, pojasnio je Višković.

On je rekao da su novim Zakonom o igrama na sreću ostvareni novi i mnogo veći prilivi sredstava u budžet.

“Prema starom zakonu neki su uzimali ta sredstva u privatne džepove, a država i budžet ništa”, dodao je Višković.

Potpredsjednik Narodne skupštine Željka Stojičić rekla je da je zakonska obaveza izvršavati budžet samo na realno planiranim projekcijama ostvarenja prihoda u svakom kvartalu.

Stojičićeva je navela da ima informaciju da su rukovodioci institucija, odnosno budžetskih korisnika, potpisali izjave o fiskalnoj odgovornosti u smislu da neće stvarati veće obaveze od iznosa sredstava koja su na raspolaganju.

“Predlažem poslanicima da bude usvojen budžet RS za narednu godinu”, rekla je Stojičićeva.

Poslanik SDS-a Zoran Vidić rekao je da je budžetski okvir za narednu godinu mogao biti mnogo veći da su se pravovremeno suzbile nelegalne aktivnosti, među kojima je i paralelni fiskalni sistem kod velikih trgovinskih lanaca koji godinama nisu plaćali porez.

On smatra da budžetska sredstva za 2020. godinu nisu raspodijeljena pravično, realno i objektivno i da na tom planu postoje brojne nelogičnosti.