BiH

Predsjednik Vlade RS

Višković: Federacija BiH neopravdano troši novac građana RS-a

10/07/2019

Svaka opština je oštećena zato što nije primjenjivan stvarni koeficijent, rekao je Višković

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Federacija BiH neopravdano troši novac građana Republike Srpske i precizirao da je pogrešnom raspodjelom prihoda od indirektnih poreza Srpska u 2018. godini oštećena za 33 miliona KM, a u pet mjeseci ove godine za dodatnih 19 miliona KM.

Višković je novinarima u Modriči izjavio da bi predstavnici Federacije BiH potrčali da bude izglasana odluka o promjeni koeficijenata za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza kada bi znali da je smanjen koeficijent za RS.

“Kada su koeficijenti u korist RS-a onda nema saglasnosti. Napravljena je velika greška prilikom kreiranja Zakona o PDV-u jer je definisano da prilikom glasanja o koeficijentima za raspodjelu treba da bude postignut konsenzus. Ako od četiri ministra tri glasaju za, a jedan protiv, nemamo odluke. To nije normalno, ali to je BiH”, naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, štetu trpe i lokalne zajednice jer njima pripada 26 odsto prihoda koje ubire Republika Srpska.

“Svaka opština je oštećena zato što nije primjenjivan stvarni koeficijent”, rekao je Višković.

On je ponovio da je Pravobranilaštvo RS spremilo tužbu i da će ona biti podnesena u roku od nekoliko dana.

“Razmatramo mogućnost da ne bude upućena sudovima u FBiH jer znamo da će tu biti raznih spekulacija i da će možda doći do njenog odbacivanja. Zato analiziramo model da je podnesemo sudovima u RS-u. Mi ćemo svoja prava ostvarivati i od toga nećemo odustati jer je to novac građana Republike Srpske”, naveo je Višković.

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić rekao je da je ova lokalna zajednica oštećena, kao i druge opštine u RS.

“Nedostaje nam dio sredstava. Neformiranje Vijeća ministara donosi tjeskobu iz koje sami ne možemo izaći”, rekao je Krekić.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.