Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

entitetski premijer

Višković: Mi više trebamo Еvropskoj uniji, nego oni nama

radovan višković
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

“Ne vidim ovdje ništa spektakularno. BiH u odnosu na Ukrajinu i Moldaviju, a i na neke susjedne zemlje sa zapadnog Balkana, trebala je dobiti ranije taj status”

BiH više treba ЕU i Briselu, nego oni nama, rekao je entiteski premijer Radovan Višković.

-Iako ne spominju datum pregovora, negdje u spekulacijama kažu – datum ćete dobiti poslije izbora za Еvrospki parlamet. To znači da ni oni nisu sigurni. Pitanje je hoće li ti koji su danas donijeli odluke, poslije juna biti na tim funkcijama – navodi Višković.

Istakao je da zna da neki neće biti tu.

-Ne vidim ovdje ništa spektakularno. BiH u odnosu na Ukrajinu i Moldaviju, a i na neke susjedne zemlje sa zapadnog Balkana, trebala je dobiti ranije taj status – rekao je Višković.

Podsjećamo, predsjednica Еvropske komisije Ursula von der Layen dala zeleno svijetlo za otvaranje pregovora sa ЕU.

-Naravno, potrebno je još napredovanja da bi se pridružili našoj uniji. Ali zemlja pokazuje da može da ispuni kriterijume za članstvo i težnje svojih građana da budu dio naše porodice. Dobre vijesti stižu sada. To je razlog što smo odlučili da preporučimo Vijeću otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom. Dakle, poruka koja dolazi iz Bosne i Hercegovine je jasna. Tako da i naša poruka, kao što smo upravo uradili, mora biti jasna – budućnost Bosne i Hercegovine leži u našoj uniji. Hvala puno i živjela Еvropa – rekla je Von der Layen.