premijer rs

Višković nakon što je rekao građanima “da ne paniče”, sada kaže “najteže je prošlo”

polave (1) (1)

“Zbog nekih 30 metara kvadratnih nastala je ogromna šteta. To se ne smije dozvoliti u narednom periodu”, rekao je Višković

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Bosanskom Novom/Novom Gradu da očekuje da je prošlo najteže kada je riječ o poplavama koje su prethodnih dana zahvatile lokalne zajednice u RS.

Višković je rekao da su institucije bile na oprezu, poučene iskustvima iz 2014. godine, te da je Civilna zaštita još 8. maja poslala dopis svim načelnicima i gradonačelnicima sa preporukom da se prati situacija.

“Procjene Republičkog hidrometeorološkog zavoda su se obistinile i bilo je lokalnih zajednica gdje je za kratko vrijeme palo 170-200 litara kiše za nekoliko sati. Ogromnu štetu pričinile su bujice”, naveo je Višković.

On kaže da je prioritet bila zaštita ljudskih života, a zatim materijalno- tehničkih dobara.

“Najveći problem biće poplavljeno poljoprivredno zemljište i usjevi, ali ima i poplavljenih objekata. Vlada će, nakon što lokalne zajednice procijene štetu, pomoći u sanaciji”, rekao je Višković.

On je sa načelnikom opštine Miroslavom Drljačom obišao prepumpnu stanicu grad koja je osnov odbrane ove opštine.

“Upoznao sam se o načinu odbrane Novog Grada koji je specifičan jer je gradsko područje niže od nivoa rijeke, ali nije poplavljeno. Vlada će nastojati da projektima Svjetske banke ili na drugi način obnovi prepumpnu stanicu ili da se stanica stavi na veći nivo pogonske sigurnosti kako bi ova lokalna zajednica bila zaštićena”, izjavio je Višković.

On je naveo da je danas posjetio i Kostajnicu gdje je, zahvaljujući intervenciji Vlade RS, uređeno korito rječice Tavije koja je ranije pravila problem, a ove godine to nije bio slučaj.

Šta paničite ljudi, kakve poplave, to su samo špekulacije…

“U narednom periodu treba raditi projekte koji će biti dugoročno rješenje, a ne samo zaštita u datom trenutku”, kaže Višković.

On je naveo da je u Prijedoru problem nastao zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa jer nije sastavljen nasip zbog čega je poplavljeno više od 200 stambenih objekata.

“Zbog nekih 30 metara kvadratnih nastala je ogromna šteta. To se ne smije dozvoliti u narednom periodu”, rekao je Višković.

Drljača kaže da se premijer Višković i prije posjete opštini Bosanski Novi/Novi Grad svakodnevno informisao o situaciji u ovoj lokalnoj zajednici.

“Vodostaj opada i nadamo se da izlazimo iz problema. Objekat na kojem se zasniva odbrana je iz pedesetih godina prošlog vijeka i razgovarali smo, ne samo kako da saniraramo štetu od ovih poplava, nego kako da u budućnosti napravimo efikasan sistem da bismo bili zaštićeni”, rekao je Drljača.