Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijer entiteta

Višković: Novi paket američkih sankcija je potvrda konačnog ukidanja RS-a

Višković, Cvijanović i Dodik
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Višković, Cvijanović i Dodik

Istakao je da ovo nije ništa drugo već još jedan od pritisaka na rukovodstvo RS-a, koje ima za cilj da posredstvom ekonomskog pritiska i direktnog udara na privrednike uspori ekonomsku aktivnost, kao i da oslabi politički stav rukovodstva entiteta

Novi paket američkih sankcija još je jedna potvrda urušavanja i konačnog ukidanja Republike Srpske, od strane pojedinih sila koje predvode SAD, rekao je entitetski premijer Radovan Višković.

U reagovanju na saopštenje State Departmenta, da su SAD sankcionisale dva pojedinca i sedam kompanija koji, kako se navodi, obezbjeđuju glavne izvore prihoda za predsjednika entiteta Milorada Dodika i njegovu porodicu, Višković je dodao da je “poražavajuće da neko preko otežavanja privredne ativnosti određenim preduzećima i gušenjem medijskih sloboda pokušava da ostvari svoje političke interese”.

Pritisak na RS

Istakao je da ovo nije ništa drugo već još jedan od pritisaka na rukovodstvo RS-a, koje ima za cilj da posredstvom ekonomskog pritiska i direktnog udara na privrednike uspori ekonomsku aktivnost, kao i da oslabi politički stav rukovodstva entiteta, prenosi RTRS.

-Ni jedno, ni drugo se neće desiti, pokazali smo da znamo da se nosimo sa takvim stvarima, kao i da velika većina svijeta ne misli kao oni koji nam uvode sankcije, rekao je Višković.

Naglasio je da ovo nije nikakav odraz moći već “historijski primjer nepravde koji je usmjeren prema Republici Srpskoj i slobodnoj politici”, čiji se “izvor odlučivanja ne nalazi u pojedinim ambasadama u Sarajevu već u narodu”.

Kako je navedeno u saopćenju State Departmenta, sankcionisana je mreža koju čine sedam subjekata – Infinity International Group, Prointer, Kaldera, Infinity media, K-2 audio servis, Una World Network i Sirius 2010, kao i vlasnik Infinity grupe Đorđe Đurić i generalni direktor kompanije Kaldera Milenko Čičić koji predstavljaju glavne izvore prihoda za Milorada Dodika i njegovu porodicu.