poruka Schmidta

Visoki predstavnik posjetio APIK: Važnost borbe protiv korupcije u BiH

l_01781dd66a6c0bdd4b360632796511d3

Posebno je podcrtao značaj primjene i unapređenja Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je posjetio Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) gdje je razgovarao s direktorom te institucije Elvisom Kondžićem i zamjenicom direktora Damirkom Mioč.

Na sastanku sa novoimenovanim rukovodstvom APIK-a visoki predstavnik je ukazao na važnost borbe protiv korupcije u BiH te je izrazio podršku radu Agencije. Posebno je podcrtao značaj primjene i unapređenja Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH.

Kondžić je zahvalio visokom predstavniku na posjeti te ga je ukratko upoznao sa stanjem koji je novi menadžment zatekao u toj instituciji. Kondžić je naglasio da će, zajedno sa saradnicima, učiniti sve da ubuduće bolje pozicionira Agenciju, vrati joj kredibilitet i stavi je u službu građana BiH te da će mu to biti primarni cilj u radu.

Na sastanku je posebno podcrtan značaj vladavine prava kao jedinog mehanizma za sprječavanje odlaska mladih ljudi iz BiH.

Ovo je prva posjeta visokog predstavnika u BiH Državnoj agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, saopćeno je iz te agencije.