Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoki zdravstveni troškovi od zagađenja iz termoelektrana na ugalj u BiH

termoelektrana kakanj

Udruženje za zdravlje i okolinu “Heal” sutra će u Sarajevu objaviti rezultate izvještaja “Neplaćeni zdravstveni račun – Kako nas termoelektrane na ugalj u Bosni i Hercegovini čine bolesnima”, koji donosi podatke o alarmantno visokim zdravstvenim troškovima zbog zagađenja zraka koje je posljedica rada termoelektrana na zapadnom Balkanu, uključujući i BiH – saopćeno je iz Fondacije Mreža za promjene jugoistočne Evrope (SEE Change Net).

Izvještaj pokazuje da se zbog termoelektrana u BiH i zagađenja zraka koje je rezultat njihovog rada, BiH suočava s drugim najvišim zdravstvenim troškovima u regiji – nakon susjedne Srbije. U BiH su smještene tri od 10 najzagađujućih termoelektrana u čitavoj Evropi, i to u Ugljeviku, Kaknju i Tuzli.

Zagađenje zraka u BiH rezultira ozbiljnim zdravstvenim problemima i nepotrebno visokim stopama preuranjenih smrti, hroničnih bolesti pluća te bolesti srca.

Prestankom eksploatacije uglja za potrebe proizvodnje struje uveliko bi bio poboljšan kvalitet zraka, a ujedno bi se i smanjile štetne karbonske emisije.

Heal je vodeća evropska neprofitna organizacija koja istražuje kako okolina utiče na zdravlje u Evropskoj uniji. Uz podršku više od 70 organizacija članica, Heal vrši nezavisnu ekspertizu i pribavlja dokaze iz medicinskih istraživanja u različitim procesima donošenja odluka, saopćeno je.