Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

propast bivšeg giganta

Vitezit nije morao u stečaj: Umjesto firme iz Slovačke, HDZ i SDA izabrali prevaranta Zubaka

Vitezit foto 10a

Još 2016. godine firma iz Slovačke „Delta Defence“, tada najveći dioničar poznate francuske firme za proizvodnju opreme za streljiva „Manuhrin“, dostavila je pismo namjere o ulaganju 6-8 miliona eura u zajedničku firmu koju su nazvali „Novi Vitezit“. Otjerala ih je pohlepa Zvonka Zubaka i HDZ-ovih pobočnika.

Prodaja Vitezita u stečaju odvijaće se u još jednom krugu, ovoga puta direktnom pogodbom od 10,6 miliona maraka. Godinu dana je potrošeno i dva natječaja na kojima je “kupac” bio isti, Zvonko Zubak, bivši trgovac naoružanjem iz Hrvatske. Ubjeđivao je Zubak da ima problema sa tranferom novca no prava je istina da on novca nije imao, ni nakon prvog ni nakon drugog kruga prodaje. Da su htjeli, stečajni sudija i stečajna upraviteljica su mogli provjeriti Zubakov bonitet te bi saznali da mu u Hrvatskoj prijeti i ovrha nad dijelom imovine, piše Žurnal.

Nije Zubak samo potrošio godinu dana iščekivanja na kupnju Vitezita, nego je u sadejstvu sa HDZ-om i njihovim SDA partnerima u federalnoj vladi onemogućio jednog ozbiljnog kupca, koji je želio investirati u Vitezit mnogo prije stečaja.

Još 2016. godine firma iz Slovačke „Delta Defence“, tada najveći dioničar pznate francuske firme za proizvodnju opreme za streljiva „Manuhrin“, dostavila je pismo namjere o ulaganju 6-8 miliona eura u zajedničku firmu koju su nazvali „Novi Vitezit“. Slovaci su željeli da osiguraju pogonsko gorivo, što je Vitezit mogao raditi.

Dio pisma namjere “Delta defence”

No, napravili su grešku, izabrali su Zvonka Zubaka kao osobu koja će ih povezati sa nadležnima u federalnoj vladi. Zubak je zauzvrat tražio udjel u novoj firmi i kada je odbijen, a vidjevši potencijal Vitezita, počinje „solirati“ sa namjerom da nakon kupnje, preproda Vitezit. Slijedilo je potom od strane HDZ-a svjesno urušavanje firme, pokretanje stečaja, da bi se od nekoliko desetina miliona, cijena snizila na 10,5 miliona maraka.

Naravno, federalnu vladu baš i ne zanima šta će biti s Vitezitov, naročito onaj SDA dio jer ga smatraju „plijenom“ HDZ-a. Nije ih zanimalo što su najvrjednije mašine rastavljene i prodane kupcima u Srbiji, a dio je završio i u Iranu, o čemu je Žurnal pisao.

Stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović i Odbor povjerilaca ionako nikome ne odgovaraju, dok je stečajni sudija Ivo Žabić tek puki izvršilac političkih nalogodavaca.

Osionost iskazuju čak i prema federalnim revizorima, usvojivši zaključak da im je Ured za reviziju ometao stečajni postupak!? A revizori su u izvještaju utvrdili niz nezakonitosti. Odboru povjerilaca smetaju i dopisi stečajnih vjerovnika. Jedan od njih, Velimir Didak koji je inače sudski vještak ekonomske struke i stečajni upravitelj, konstanstno ukazuje na nezakonitosti stečajnog postupka koji je „pojeo“ milion maraka.

Dio dopisa Velimira Didaka stečajnom sudiji

U konačnici, probudili su se i oni malobrojni preostali radnici Vitezita, koji uzalud čekaju da naplate svoja potraživanja Odžali su protestni skup, no na tako nešto nadležni odavno ne reaguju.

Baš kao što nisu nakon brojnih prijava, pa i tekstova Žurnala, reagovala ni nadležna tužilaštva, prvenstveno ono u SBK, koji su „slijepi, gluvi i nijemi“ na višegodišnju pljačku Vitezita.