Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vjernici od ranog jutra pristižu u Foču: Danas svečano otvorenje Careve džamije (FOTO)

BiH

careva dzamija foca (2)

Veliki broj vjernika pristiže u Foču gdje će danas svečano biti otvorena obnovljena Careva džamija, javlja Anadolu Agency (AA).

Izdignuta na uzvišenju iznad Foče, Careva džamija godinama je krasila ovaj grad. I ona kao i mnoge druge džamije u ovom gradu zapaljena je 1992. i srušena do temelja. Careva džamija u Foči nalazi se među svega tridesetak carskih džamija u BiH.

Mevlida Kundo stigla je među prvim vjernicima koji Carevu džamiju pamte i prije rata. Rođena je u selu Jabuka nedaleko od Foče, gdje i danas živi.

“Džamiju znam i prije rata. Drago mi je što se ponovo obnavlja. Dešava se da idemo ka boljem, ka poboljšanju, pomirenju i nekakvom suživotu”, kazala je Kundo.

Izrazila je nadu da je obnova Careve džamije put ka pomirenju nakon dešavanja ‘90-ih godina na ovom području.

“Svaki dan je bolja situacija, među ljudima, narodima i komšijama”, poručila je Kundo. Smatra da su Careva džamija i Aladža, koja se gradi, ne samo fočanske nego ljepotice cijele BiH.

Iz sela Jabuka stigla je i Hasnija Delić koja je za AA kazala da je sretna što se dešavaju ovakve manifestacije, ponovna otvaranja obnovljenih džamija ovog kraja.

“Da idemo miru. Džamija je veoma značajna za nas, drago nam je da je ponovo izgrađena. Oko deset žena je došlo iz sela Jabuka”, dodala je Delić.

Temelj za ponovnu izgradnju džamije postavljen je uoči Kurban-bajrama 2013. godine, uprkos pokušajima Srpske pravoslavne crkve (SPC) da spriječi njenu ponovnu gradnju. SPC je tvrdila da se na mjestu Careve džamije nekada nalazila crkva i tražila da se džamija pravi na nekoj drugoj lokaciji.

Međutim, nakon što su arheolozi Zavoda za zaštitu kulturnog, istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske završili iskopavanje na tom lokalitetu, nastavljena je gradnja Careve džamije, jer nisu pronađeni relevantni dokazi o postojanju crkve.

Carevu džamiju je 1501. godine podigao sultan Bajazit II, a u prethodnim ratovima je više puta uništavana.

Medžlis Islamske zajednice Foča je u gradu do 1992. godine imao 12 džamija. Sve su porušene, minirane, a njihovi ostaci su uklonjeni. Dosada je obnovljena samo jedna, Atik Ali-pašina džamija.

U toku je izgradnja i čuvene Aladža džamije, koju su srpske vlasti 1992. godine minirale, a zatim njene ostatke zatrpale zemljom na gradskim smetljištima. Aladža džamija je sagrađena polovinom 16. stoljeća i važila je za jedan od najvrednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu.