Ibrahim Delić

Vlada BPK puni račune privatnih prevoznika džeparcima učenika

ucenici-prevoz

Ono što Delić kao skupštinski zastupnik predlaže je da se pod hitno ukine aneks ugovora te da se učenicima, tj. njihovim roditeljima isplaćuje novac a da oni biraju sami prijevoznika dok se ne nađe bolje rješenje, stoji u saopštenju Naše stranke

Odlukom vlade BPK učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i studentima dislociranog odjeljenja Mašinskog fakulteta povećana je cijena karte za prevoz.

Karta za njih, skuplja je nego za obične građane. Primjera radi, cijena prevoza na relaciji Vitkovići-Goražde-Vitkovići za obične građane košta 3 KM, a za učenike 4,5 KM.

Dio cijene subvencionirat će Vlada, međutim ovo je bespotrebno opterećenje i na račun Vlade i na račun građana: „Radi se o malverzaciji, o privilegiranju jednog prevoznika na račun drugog i o davanju više novca njemu iz ko zna kojih razloga. To se želi prikriti činjenicom da će Vlada subvencionirati dio cijene, te ta cijena neće toliko biti osjetna za učenike koliko bi bila kad bi roditelji plaćali punu cijenu. Ipak, i novci Vlade su novci građana i na njihovu potrošnju ne smijemo biti neosjetljivi, pogotovo kad se radi o malverzaciji i šteti po same građane“, kaže Ibrahim Delić, zastupnik Naše stranke u Skupštini BPK.

A da se upravo o tom radi, on objašnjava činjenicom da je poskupljenje uslijedilo nakon potpisanog aneksa ugovora o pružanju usluga cestovnog prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola sa područja BPK i studenata dislocirane nastave Mašinskog fakulteta.

„Prema odredbama Zakona o javnim nabavkama opšte je pravilo da se ugovor ne može proširiti, obnoviti ili produžiti. U konkretnom slučaju, aneks ugovora je nemoguć. Međutim, niti Pravobranilaštvo kantona niti Vlada niti Ministarstvo sporta, nauke obrazovanja i premijerka nisu marili za zakon pa su potpisali Aneks ugovora s prevoznicima.“

Delić objašnjava još jednu nelogičnost u novonastaloj situaciji: „Radi se o tome da mjesečne karte koje učenici sada skuplje plaćaju važe samo za onog prijevoznika koji je dobio tu relaciju na tenderu. Učenici koji vozare na relaciji Ustikolina-Goražde-Ustikolina, ukoliko završe ranije nastavu, ne mogu koristiti redovnu liniju bilo kojeg prijevoznika, nego moraju čekati onog prijevoznika koji je prošao na tenderu, odnosno za kojeg oni imaju važeću mjesečnu kartu.“

Ono što Delić kao skupštinski zastupnik predlaže je da se pod hitno ukine aneks ugovora te da se učenicima, tj. njihovim roditeljima isplaćuje novac a da oni biraju sami prijevoznika dok se ne nađe bolje rješenje, stoji u saopštenju Naše stranke.