Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nagrada NTF-u Ploče

Vlada FBiH dala 4 miliona KM “otuđenoj” firmi koja posluje po propisima Hrvatske?!

Foto: Fena/Arhiva

Milioni za firmu koja ne primjenjuje standarde u FBIH, koja je registrovana u Dubrovniku iako je u vlasništvu FBiH i koja ne da obavljanje revizije. Aktuelni saziv Vlade nastavlja istu praksu kao i prethodni

Federalna vlada na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem izdvojila je četiri miliona KM Naftnim terminalima Ploče pod plaštom da im treba za povećanje osnovnog kapitala kao i rekonstrukciju infrastructure.

Ovaj potez, sam po sebi, ne bi bio toliko sporan da se ne radi o preduzeću (zavisno društvo) koje posluje u okviru Terminala Federacije BiH (100-postotno vlasništvo Vlade FBiH), ali koje uopće ne posluje po propisima FBiH, već Hrvatske?!

Vlastite politike

I ne samo to. Kako stoji u posljednjem izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH o čemu je pisao Fokus, NTF Ploče na čelu sa Josipom Tomićem, firma koja se već odavno “otuđila”, primjenjuje sopstvene računovodstvene politike koje nisu usaglašene sa politikama Matičnog društva. Dakle s Terminalima FBiH a time i Vlade FBiH.

Odluka Vlade FBiH za NTF Ploče

Iz NTF-a Ploče su i ranije navodili da posluje u Republici Hrvatskoj i da koriste standarde koji tamo vrijede. U konačnici “neko” je NTF-u dozvolio da se 10. februara 2006. godine upišu u sudski registar Trgovačkog suda u Dubrovniku. Inače, NTF je nastalo je iz nekadašnjeg bosanskohercegovačkog društva Energopetrol ogranak u Pločama.

Zvali policiju

Fokus je lani pisao o tome da je Uprava NTF Ploče na čelu s Tomićem zabranila federalnim revizorima da analiziraju njihovu finansijsku dokumentaciju, iako su u 100-postotnom vlasništvu Vlade FBIH, te su tada čak zvali hrvatsku policiju da interveniše.

Ni nakon toga nisu dozvolili ovlaštenim službenicima Ureda za reviziju institucija FBiH da izvrše reviziju poslovanja, a što je konstatovano i u posljednjem izvještaju. Štaviše zaobilazili su i vlastito matično društvo Terminale FBIH te su, kako su naveli revizori, bez odobrenja Skupštine, obratilo Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, u kojem mu je dostavilo Plan investicija u LNG terminal sa zahtjevom za dodjelu finansijskih sredstava u iznosu od 44.583.000 KM. U Vladi FBiH su naišli na otvorena vrata.

To je bilo prošle godine, a sudeći prema novoj odluci o dodjeli četiri miliona KM, i aktuelni saziv Vlade FBiH nastavlja s istom praksom.