Vlada FBiH nastavlja s projektom istraživanja nafte i plina

BiH

Foto_03

Vlada Federacije BiH na sjednici u Mostaru odlučila je nastaviti implementaciju Projekta istraživanja nafte i plina u Federaciji BiH.

Kako je priopćeno, Vlada FBiH danas je raspravljala o aktivnostima koje se odnose na realizaciju Projekta istraživanja nafte i plina u Federaciji BiH.

Podsjeća se da je u studenom 2011. godine Vlada FBiH potpisala Memorandum o razumijevanju s naftnom kompanijom Shell Exploration Company B.V. – s registriranim sjedištem u Haagu (Holandija), na razdoblje od 24 mjeseca.

Memorandumom je predviđeno da će, na osnovu postojeće pisane dokumentacije o izvedenim istražnim radovima, Shell Exploration Company B.V. o vlastitom trošku izvršiti digitalizaciju geoloških i geofizičkih podataka, izraditi početni geološki i geofizički prikaz (screen) podataka i strukturnu rekonstrukciju tektonskog vijenca koristeći suvremene alate, tehnologiju i ispitivanje, kako bi bili dobiveni osnovni podaci za procjenu perspektivnosti ležišta u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na osnovu raspoloživih podatka, analiza i stručne interpretacije rezultata dobivenih ranijim istraživanjima, naftna kompanija Shell Exploration Company B.V. je izradila “Procjenu perspektivnosti Federacije BiH za istraživanje nafte i plina”, koju je dostavila Vladi Federacije BiH u 2013. godini.

Foto_01

Shell Exploration Company iskazala je zainteresiranost za produženje Memoranduma o razumijevanju u cilju pregovaranja s Vladom Federacije BiH za pribavljanje koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH. Memorandum je produžen u 2013. i 2014. godini s trajanjem do studenog 2015. godine.

Naftna kompanija Shell Exploration Company je 22. 9. 2015. godine dostavila obavijest da ne žele iskoristiti mogućnost produženja Memoranduma o razumijevanju iz razloga revizije i analize internog portofolija, a pod utjecajem trenutnog stanja tržišta nafte i plina.

Odluka je donesena prvenstveno na osnovu njihove svjetske procjene portofolija, a ne na osnovu procjene o perspektivnosti područja Federacije BiH.

U dostavljenom obrazloženju navedeno je da Vlada Federacije BiH može za svoje potrebe koristiti dostavljeni izvještaj o procjeni perspektivnosti područja Federacije BiH, a da će se Shell Exploration Company pridržavati obveza povjerljivosti navedenih u Memorandumu o razumijevanju.

Također, u obrazloženju se Shell Exploration Company zahvaljuje na suradničkom pristupu, doprinosu i stručnosti sudionika u projektu iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Federalnog zavoda za geologiju, koji su pomogli da budu urađeni procjena perspektivnosti i izvještaj o geologiji Federacije BiH, a koji su doprinijeli boljoj slici o poslovnom okruženju Federacije BiH.

Vlada Federacije BiH nastavit će implementaciju Projekta istraživanja nafte i plina u Federaciji BiH, navodi se na kraju priopćenja za javnost Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.