Vlada FBiH ne planira nabavku kanadera, tvrde da se nemaju gdje puniti vodom!?

kanader požar
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Ilustracija

Sredstva za nabavku letjelica za gašenje požara iz vazduha, preusmjerena su u druge svrhe

Naša zemlja se svake godine suočava s požarima. Za nabavku kanadera, u budžetu Federacije Bosne i Hercegovine bilo je planirano 30 miliona maraka.

Sredstva za nabavku letjelica za gašenje požara iz vazduha, preusmjerena su u druge svrhe.

Popravak helikoptera

Umjesto toga, Vlada FBiH je izdvojila sedam i po miliona maraka za popravak helikoptera Federalne uprave policije (FUP) i iznajmljivanje letjelica za gašenje požara.

Hercegovačko-neretvanski kanton je podneblje podložno brojnim prirodnim nesrećama. Najopterećenija je što se tiče požara na otvorenom. Šezdeset posto od ukupnih požara u Federaciji događa se upravo u ovom kantonu. Stoga vatrogasci, koji se često bore s vatrenom stihijom na nepristupačnim terenima, godinama apeliraju na nabavku letjelica.

– Da se konačno nabavi taj air traktor za naš kanton. Dakle, jasno je da je naš kanton najopterećeniji što se tiče požara otvorenog prostora. Mi imamo svu infrastrukturu u Mostaru za zračne snage, za vatrogastvo, tako da su se svi uvjeti za nabavku air traktora ostvarili u našem kantonu, kaže Petar Jurić, komandant Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar.

Međutim, Vlada Federacije BiH je odustala od prvobitne namjere nabavke letjelica za gašenje požara.

Nije planirana nabavka

– Trenutno nije planirana nabavka kanadera. Ono što jeste planirano budžetom su četiri miliona za popravku helikoptera Federalne uprave policije čime bi isti bio prilagođen i gašenju požara. Također, na raspolaganju su i tri i pol miliona maraka za iznajmljivanje letjelica za gašenje požara, saopćili su iz Ureda premijera FBiH Nermina Nikšića, javlja BHRT.

Iz vatrogasne službe navode kako iznajmljivanje letjelica zbog birokratske procedure često dovodi u pitanje pravovremenu i adekvatnu reakciju na terenu.

– Mi imamo sada helikoptere koje koristimo od vojske BiH. Procedura za njihovo korištenje je toliko komplicirana da je njihova efikasnost ekstremno umanjena. Mi dok ispunimo formulare, dok napišemo zahtjev, dok nađemo kome ćemo poslati, pa jedan operativni centar, drugi, Federaciju, Ministarstvo sigurnosti, Predsjedništvo, pa u Ministarstvo obrane, dok to dođe do terena, bude najčešće kasno, dodaje Jurić.

Kada je riječ o kanaderima, stav Vlade Federacije je da je njihov manevarski prostor za punjenje vodom na području Bosne i Hercegovine ograničen.

Zbog toga, planirani način sanacije postojećeg helikoptera Federalne uprave policije i iznajmljivanja letjelica, prema procjenama stručnjaka, navode, trenutno je puno rentabilniji i brži.