Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBiH utvrdila amandmane na Prijedlog zakona o državnoj službi

vlada-fbih-mostar11

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru, kojom je po ovlaštenju premijera FBiH Fadila Novalića predsjedavala zamjenica premijera FBiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević, utvrdila amandmane na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH.

Jednim od amandmana uvedena je odredba koja propisuje da se rukovodeći državni službenici, izuzev savjetnika, u tijelima državne službe zapošljavaju putem javnog natjačaja koji provodi tijelo državne službe koje ga upošljava s ciljem transparentnosti i zakonitosti procedure njihovog upošljavanja.

U sklopu reforme socijalne zaštite u Federaciji BiH, Vlada Federacije BiH je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o hraniteljstvu.

Prema Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom, utvrđenom na današnjoj sjednici, osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja iznosi 274,40 maraka.

Vlada FBiH danas je izmijenila i dopunila Urеdbu o uvjetima i načinu plaćanja gotovim novcem.

Jedna od izmjena se odnosi na članak 8. Uredbe, po kojem su pоslоvni subјеkti obvezni gоtоv nоvаc, оstvаrеn оbаvlјаnjеm rеgistrirаnе dјеlаtnоsti, uplatiti na svoj račun оtvоrеn kоd оvlаštеnе оrgаnizаciје istоg, а nајkаsniје sljedećeg rаdnоg dаnа.

Sada je sadržina ovog članka proširena tako da su, iznimno, pоslоvni subјеkti čiјi dnеvni priljev gоtоvоg nоvcа nе prеlаzi 200 maraka, ili su udаlјеni оd оvlаštеnе оrgаnizаciје 15 i višе kilоmеtаrа, dužni gоtоvi nоvac uplatiti nајkаsniје u rоku оd pеt rаdnih dаnа, a priređivači igara na sreću, u skladu s propisom kojim se propisuje priređivanje igara na sreću, dužni su novac za proteklih sedam dana, zaključno s nedjeljom, uplatiti najkasnije u sljedeći utorak.

Vlada FBiH dala je u četvrtak saglasnost na Odluku Nadzornog odbora privrednog društva ,,Energoinvest” d.d. Sarajevo o načinu i metodi prodaje 100 posto udjela u društvu „Energoinvest RTC-AMT“ d.o.o. Sarajevo, javnim prikupljanjem ponuda u maloj privatizaciji, priopćeno je iz federalne Vlade.

U obrazloženju ovakve odluke navedeno je kako „Energoinvest RTC-AMT“ već duže nema ugovorenih poslova iz osnovne djelatnosti i da posluje s gubicima. Stoga je Nadzorni odbor „Energoinvesta“ d.d. Sarajevo donio zaključak da bude analizirana opravdanost postojanja ove firme kćerke.

Vlada FBiH je prihvatila informaciju RMU “Banovići” d.d. Banovići o aktivnostima na izboru strateškog partnera za financiranje i izgradnju Bloka 1 Termoelektrane “Banovići”, snage 350 MW u razdoblju od 27. avgusta do 12. decembra ove godine.

Vlada Federacije je dala suglasnost na predloženi Sporazum o strateškoj saradnji između RMU “Banovići” i kompanije Dongfang Electric Corporation Limited iz Kine od 12. oktobra ove godine. Također, dala je suglasnost i na predloženi Ugovor o inženjeringu, nabavci i izgradnji ovog energetskog objekta.