Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada Federacije BiH za EYOF 2019. dala 1.500.000 KM

vlada fbih

Na adresu Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (OK BiH) danas je stiglo obavještenje o odluci Vlade Federacije BiH o finansijskoj garanciji za projekat EYOF Sarajevo i Istočno Sarajevo 2019, saopštili su iz OK BiH.

“Kao što je ministrica kulture i sporta Zora Dujmović najavila na prethodnom sastanku održanom u Ministarstvu civilnih poslova BiH, Vlada Federacije BiH garantuje za organizacioni budžet u iznos od 1.500.000 KM”, istakli su iz OK BiH, te kako javlja Anadolu Agency (AA) naglasili:

“Uz odluku Vijeća ministara BiH za organizacioni budžet EYOF-a, a na inicijativu Ministarstva civilnih poslova BiH i ministra Adila Osmanovića o izdvajanju sredstava za EYOF 2019 donesena je odluka finansijske garancije na iznos od 1.900.000 KM u toku četiri godine. Vlada Kantona Sarajevo dala je garancije na iznos od 1.500.000, takođe, za četiri godine organizacije. Odlukom Skupštine Grad Sarajevo je izdvojio sredstva u visini 950.000 KM, a Grad Istočno Sarajevo sredstva u visini 500.000 KM. Uz navedene garancije treba dodati i iznos participacije svakog učesnika Festivala koji će obezbijediti sumu od cirka 2.500.000 KM”.

Navedena Odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine je još jedna u nizu neophodnih finansijskih garancija nadležnih vlasti BiH, kako bi se Zimski olimpijski festival mladih organizovao u Sarajevu i Istočnom Sarajevu 2019. godine (propala organizacija 2017.).

Da bi se upotpunile sve procedure, ali i zatvorila finansijska konstrukcija preostaje još odluka Vlade Republike Srpske o finansijskoj garanciji.

“Vlada RS je već dala načelnu podršku, te bi se sa istom zatvorila kompletna finansijska konstrukcija organizacionog budžeta ovog najznačajnijeg sportskog projekta Sarajevo i Istočno Sarajevo EYOF 2019”, navode iz OK BiH.

Pored finansijskih garancija Vlada Kantona Sarajevo je obezbijedila 16 miliona KM za ulaganja u infrastrukturu Olimpijskih borilišta na kojim će se održati takmičenja iz sportova na programu Evropskog omladinskog olimpijskog festivala.

U Taragoni (Španija) sutra, 20. maja, počinje EOK Seminar na kojem će se prezentovati do sada obezbjeđene garancije, sa ciljem rješavanja zahtjeva Evropskog olimpijskog komiteta koji insistira od organizatora Festivala da obezbijede finansijsku garanciju za organizacioni budžet u visini od 12.000.000 KM.