Vlada HNK-a napravila diskriminaciju u pregovorima sa sindikatima zdravstva

BiH

medicinari ljekari (15)
FOTO Ilustracija

Nakon štrajka upozorenja i najave generalnog štrajka liječnika i stomatologa u Hercegovačko-neretvanskom kantonu iz Nezavisnog strukovnog sindikat radnika u zdravstvu HNK-a (čiji su članovi sindikati Domova zdravlja u HNK-u te sindikat Bolnice Safet Mujić) iz Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tvrde da je Vlada HNK-a napravila diskriminaciju u pregovorima sa sindikatima radnika u zdravstvu tog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

“Moramo podsjetiti da su održani štrajkovi upozorenja te najavljen generalni štrajk i ispred naših sindikata, a ne samo Sindikata liječnika i stomatologa, što mediji nažalost dosad nisu u dovoljnoj mjeri popratili ni podržali”, ističu ogorčeni sindikalci iz HNK.

Dana 18. siječnja, kako naglašavaju predstavnici Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi i Vlade HNK je zakazalo postupak mirenja, međutim, kako tvrde, o navedenom sastanku predstavnici njihovih sindikata uopće nisu obaviješteni ni pozvani na sastanak.

“Postupku je prisustvovao samo Sindikat liječnika i stomatologa. Smatramo kako je navedenim izvršena diskriminacija te kako su sastanku trebali prisustvovati i naši predstavnici, pogotovo ako je to inače uobičajen postupak koji je Vlada dužna provesti s onima koji su najavili generalni štrajk”, ističu iz Nezavisnog strukovnog sindikat radnika u zdravstvu HNK-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar.

Podsjećaju kako su potrebnu dokumentaciju o pokretanju štrajka njihovi sindikati na vrijeme dostavili nadležnim zdravstvenim ustanovama, nadležnom ministarstvu i Vladi HNK-a. Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikat radnika u zdravstvu HNK-a Osman Tufek je došao na najavljeni sastanak u Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi usprkos tome što nije dobio službeni poziv, međutim, grubo je onemogućeno njegovo sudjelovanje ovom sastanku.

“Onemogućivši sudjelovanje postupku mirenja Vlada HNK-a je dovela naše sindikate u nezavidnu situaciju da pravno niti možemo održati niti ne održati najavljeni generalni štrajk. Ovim putem želimo istaći i nekolegijalnost kolega u Sindikatu liječnika i stomatologa koji su, prema dosad dobivenim informacijama, zahtijevali da naši sindikati ne sudjeluju u postupku mirenja, a na što je Vlada očigledno pristala. Podsjećamo da naši sindikati okupljaju značajno više radnika u zdravstvu od onog što okuplja Sindikat liječnika i stomatologa”, ističu iz Nezavisnog strukovnog sindikat radnika u zdravstvu HNK-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar.

Članovi tih sindikata su, kako ističu, medicinske sestre i tehničari, zdravstveni suradnici (psiholozi, logopedi, defektolozi, socijalni radnici), ekonomisti, pravnici, informatičari, administrativni radnici, čistačice, portiri i drugi. Smatramo da su svi oni važni za adekvatno funkcioniranje zdravstvenih ustanova u HNK.

“Svi uposleni u zdravstvenim ustanovama u HNK imaju jednake probleme te bi, shodno tome, trebali imati zajedničke ciljeve za poboljšanje uvjeta za sve, a ne samo za neke. Nadamo se da će Vlada HNK i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi ipak postati svjesni diskriminacije koju su počinili te da to u buduće neće ponoviti. Očekujemo da će pri daljim pregovorima ravnopravno biti pravovremeno pozvani te sudjelovati predstavnici sva tri sindikata koji traže usvajanje novog kolektivnog ugovora, odnosno, pregovarački tim koji je oformljen da zastupa tri sindikata a već ranije je dostavljen Vladi HNK i nadležnom ministarstvu”, poručili su iz Nezavisnog strukovnog sindikat radnika u zdravstvu HNŽ-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar.