Vlada Japana doniraće oko 800.000 KM za deminiranje

deminiranje(2)

Vlada Japana doniraće oko 800.000 KM za projekat podrške aktivnostima deminiranja u Petrovu, Čeliću i na Han Pijesku, saopšteno je iz Ambasade Japana u BiH.

Ambasdor Japana u BiH Kazujo Ogava će u Sarajevu u 11.00 časova potpisati grant ugovor za ovaj projekat sa predstavnicima ITF-a – humanitarne neprofitne organizacije, koju je osnovala Vlada Slovenije.

Implementacijom projekta biće očišćen 337.491 kvadratni metar zemljišta zagađen minama u Petrovu, Čeliću i Han Pijesku i predat lokalnom stanovništvu na korišćenje, čime će biti poboljšani životni uslovi u ove tri opštine.

Projekat će sufinansirati Ambasada SAD u BiH u iznosu od oko 24.000 evra, a ceremoniji potpisivanja prisustvovaće i ambasador SAD u BiH Morin Kormak.

Japan je na bilateralnom nivou jedan od najvećih donatora u BiH.

Unutar različitih vrsta pomoć Japana u BiH je dostigla iznos oko milijardu KM u proteklih 20 godina, koja pokriva vitalne sektore kao što su deminiranje, primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, vodosnabdijevanje, poljoprivreda, zaštita okoline, infrastruktura.

U saopštenju se navodi da će Japan nastaviti da podržava BiH s ciljem doprinosa socio-ekonomskom razvoju u ovim ključnim područjima.