Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Srce za djecu"

Vlada KS i Ministarstvo zdravstva podržali rad Roditeljske kuće

srce_za_djecu (2)

Koliko je značajna Roditeljska kuća, za oboljelu djecu i njihove roditelje, najbolje opisuju izjave roditelja

Udruženje ‘Srce za djecu oboljelu od raka’ trudilo se u 2021. godini ispuniti što više potreba oboljele djece i njihovih porodica te im što više olakšati taj za njih najteži period u životu. Kroz sve svoje, veće i manje, projekte cilj je bio obezbijediti cjelovitu i sveobuhvatnu podršku te sve ono što može olakšati njihov put do pobjede. Roditeljska kuća je mjesto koje donosi niz olakšica na tom putu, mjesto gdje djeca i porodice imaju priliku provesti mirne dane u porodičnoj atmosferi.

Da bi takvi i slični projekti funkcionisali zadatak je i obaveza cjelokupne društvene zajednice, jer osim što olakšavaju populaciji kojoj su namijenjeni oni su benefit i za cjelokupnu društvenu zajednicu. U tom su isto tako važne i institucije vlasti, koje svojom finansijskom podrškom pomažu da takvi projekti opstaju.

– S radošću možemo reći da taj vid podrške nije izostao i da je lijepa vijest došla iz Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo. Naime po amandmanu zastupnice Segmedine Srne, preko Ministarstva zdravstva KS, u 2021. godini izdvojeno je 50.000 KM za Roditeljsku kuću. To je značajna podrška i znak da Kanton ne zaboravlja naše male heroje, zahvaljujemo im od srca za to. Kanton Sarajevo je, i u prethodnim godinama, podržavao rad Roditeljske kuće pa se nadamo da će se ta podrška nastaviti – ističu iz Udruženja.

Koliko je značajna Roditeljska kuća, za oboljelu djecu i njihove roditelje, najbolje opisuju izjave roditelja.

– Roditeljska kuća nam je bila kao drugi dom. Nemam riječi kojom bih zahvalila za sve što smo osjetile u toj kući. Mogla sam pružiti svom djetetu nešto što ne bih mogla u bolnici, daleko od svoje kuće. Mnogo znači tako nešto, prvenstveno jer imaš sve što ti je potrebno za život i osjećaj djeteta da zaboravi na bolest i doživi sreću zajedno sa osobljem Udruženja i sa svojim najbližima – rekla je majka Sabina iz Tešnja.

– Meni Roditeljska kuća znači sigurnost, nešto lijepo gdje na momente zaboraviš zbog čega se zapravo nalaziš tu. Ja i moj sin imamo ogromnu podršku od svih uposlenih, empatiju, razumijevanje. To je zapravo drugi dom, možemo raditi sve kao kod kuće i priuštimo sebi mnoge stvari koje ni najbolje bolnice nemaju. Mislim da se riječima ne može iskazati ogromna zahvalnost koju osjećam, ipak hvala od srca – rekla je majka Amra iz Živinica, saopćeno je iz Udruženja ‘Srce za djecu oboljelu od raka’.