BiH

Potvrdio Forto

Vlada KS odlučila zaposliti 49 novih radnika u zdravstvenom sektoru

02/12/2021

Mi smo u toku godine dobili stotine i stotine zahtjeva za radna mjesta, od ustanova i u zdravstvu i kulturi i drugim ustanovama

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo i Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, govorili su danas o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i dodatnom kapacitiranju u zdravstvenim ustanovama, odnosno zapošljavanju u Domovima zdravlja KS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Forto je govorio o zapošljavanju u javnom sektoru, posebno se osvrćući na zapošljavanje u javnim medicinskim ustanovama.

“Danas ćemo na Vladi odobriti 49 radnih mjesta, u skladu sa moratorijem Vlade koji već više godina kroz više vlada daje neku vrstu uvida i transparentnosti u smislu koja se to radna mjesta odobravaju za stalno. Mi smo u toku godine dobili stotine i stotine zahtjeva za radna mjesta, od ustanova i u zdravstvu i kulturi i drugim ustanovama gdje mi odobravamo zapošljavanja”, pojasnio je Forto.

Prema njegovim riječima, sva radna mjesta o kojim je danas govorio je ranije odobrio Zavod zdravstvenog osiguranja i ne radi se o novom zapošljavanju nego isključivo o popunjavanju upražnjenih radnih mjesta.

Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, je naglasio da su Vlada i Ministarstvo prvenstveno opredijeljeni za zapošljavanje mladih ljekara i popunjavanje radnih mjesta.

“Mi radimo na tome kako unaprijediti sistem porodične medicine. Prijemom mladih ljekara, koji su opšte medicine, pokušavamo popuniti praznine koje se nalaze u porodičnoj medicini. Za Sarajevo je planirano oko 210 timova porodične medicine, a trenutno ih ima 170”, rekao je Vranić.

​​​​​​​

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.