Produžene mjere

Vlada KS odobrila vakcinaciju djece od 12. godine

vakcinacija

Svim poslodavcima u Kantonu Sarajevo je preporučeno da odobre svojim uposlenicima tzv. plaćeni dan odsustva s posla tokom kojeg će se vakcinisati

Na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Vlada Kantona je danas na sjednici donijela zaključak o produženju važenja higijensko-epidemioloških mjera u Kantonu Sarajevo za narednih 14 dana.

Radi se o naredbama i preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje su duže vrijeme na snazi u tom kantonu, s obzirom da, prema procjeni Kantonalnog kriznog štaba, nije postojala potreba za njihovim pooštravanjem.

Vlada je, na prijedlog Kriznog štaba, danas usvojila i nekoliko preporuka u vezi sa vakcinacijom.

Data je preporuka za vakcinaciju protiv COVID-19 sa trećom, tzv. “booster dozom”, za sve zdravstvene radnike kod kojih je proteklo šest mjeseci i više od prijema druge doze vakcine.

Također je data preporuka za vakcinaciju djece starosne dobi od 12 godina protiv ove bolesti, uz saglasnost roditelja.

Svim poslodavcima u Kantonu Sarajevo je preporučeno da odobre svojim uposlenicima tzv. plaćeni dan odsustva s posla tokom kojeg će se vakcinisati.

Vlada je naložila javnim ustanovama Dom zdravlja KS i Zavod za javno zdravstvo KS da organizuju vakcinalni tim i punkt za provođenje vakcinacije u tržnim centrima.

Krizni štab Ministarstva zdravstva odredio je da će se u dane vikenda, 6. i 7. novembra 2021. godine, provesti vakcinacija građana u tržnom centru Sarajevo City Center, te 13. i 14. novembra u tržnom centru Bingo City Center u ulici Džemala Bijedića na Otoci. Na raspolaganju će biti vakcine Moderna, Pfizer i Sinopharm.

Data je i preporuka provođenja webinara sa školama osnovnog i srednjeg obrazovanja, o temi vakcinacije djece i roditelja, a u organizaciji JU Zavod za javno zdravstvo KS.

Poručeno je da se epidemiološka situacija u Kantonu kontinuirano prati, a mjere će se revidirati i eventualno pooštravati u slučaju potrebe, saopćila je Služba za protokol i press KS.