Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stanje u kcus

Vlada KS održala hitnu sjednicu, Forto objavio zaključke

forto presica

Istakao je da Vlada KS ponovno insistira da se uprava KCUS-a imenuje u skladu sa zakonom, to jest na KS kao jedan od suosnivača, kao ubjedljivo najveći finansijer te institucije, dobije legitimno izabrane predstavnike u Upravnom odboru KCUS-a

Vlada Kantona Sarajevo održala je danas hitnu sjednicu povodom najnovijih dešavanja na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, odnosno medijskih natpisa o radu respiratora na KCUS-u.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto obratio se medijima nakon hitne sjednice Vlade KS koja je uslijedila nakon sastanka sa direktoricom Kliničkog cetnra Univerziteta u Sarajevu Sebijom Izetbegović i njenim saradnicima.

Tom prilikom Forto je prezentirao javnosti zaključke koje je usvojila Vlada KS.

– Tražimo of Federalne uprave za inspekcijske poslove da uđe u KCUS i utvrdi činjenično stanje, imajući u vidu sve medijske i druge izjave i tvrdnje. Tražimo od Federalnog ministarstva zdravstva, tačnije od ministra Mandića da formira ad hoc komisiju u kojoj će se svi suosnivači Kliničkog centra imenovati po jednog člana, koja će biti stručna i kojoj će se omogućiti uvid kako bi objektivno utvrdili da su sve tvrdnje koje su došle sa KCUS-a tačne. Tražimo od Tužilaštva BiH i Kantonalnog tužilaštva KS da ispitaju sve navode o slučaju, posebno one gdje se kaže da su bili ugroženi životi ljudi – kazao je Forto.

On je naglasio da Vlada KS također od KCUS-a traži izvještaj po svim pitanjima koja su navedena, te od njih traže da taj izvještaj i dostave.

– Također Vlada KS poziva sve zaposlenike KCUS-a ukoliko imaju bilo kakva saznanja o postupanjima izvan standarda liječničke struke da ta saznanja prijave prijave nadležnim institucijama. Vlada KS garantuje da će u cijelosti zaštititi od bilo kojeg oblika odmazde ili štetnih posljedica pojedince koji podnesu prijavu, ako bi im takve prijave i svjedočenja mogle uzrokovati uključujući i pravo na rad u struci. Mi pozivamo sve one koji misle da se desilo nešto što je potrebno da znaju organi ili istrage ili vlasti, da to slobodno kažu – kazao je Forto.

Istakao je da Vlada KS ponovno insistira da se uprava KCUS-a imenuje u skladu sa zakonom, to jest na KS kao jedan od suosnivača, kao ubjedljivo najveći finansijer te institucije, dobije legitimno izabrane predstavnike u Upravnom odboru KCUS-a.

Forto je naglasio da je on mišljenja da bi trebali zabraniti upotrebu spornih respiratora.

– Jednostavno treba ih skloniti. Ako postoji način da Vlada ili Zavod zdravstvenog osiguranja i sama institucija nabave respiratore koji su provjerenog kvaliteta, koji nisu nikada nikome bili sporni, uključujući 17 potpisnika dopisa, tražimo da to što hitnije urade – kazao je Forto.