Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"počnite rješavati probleme građana"

Vlada ZDK-a odgovorila visočkoj gradonačelnici: Uplatite 13, vratimo vam 26 miliona!

873×400 (4) (1)

Vlada ZDK je pozivala lokalnu vlast u Visokom da konačno počne rješavati probleme građana, kao što to čine vlasti u ostalim općinama i gradovima, a zbog čega su ih građani izabrali

Vlada Zeničko-dobojskog kantona reagirala je povodom navoda gradonačelnice Visokog Amre Babić o odnosu institucija tog kantona prema Gradu Visoko, te pozvala na “jedinstvo i prestanak podjela koje čini lokalna vlast izvrtanjem činjenica”.

Posljednja u nizu takvih informacija, kako navode iz Vlade ZDK, jeste da su “građani Visokog u 2019. godini uplatili Kantonu 13,3 miliona KM”, čime se pokušava stvoriti slika da Visoko daje više sredstava nego što se tom gradu vraća, te izazvati gnjev građana prema Vladi ZDK.

– Podsjećamo javnost da se iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona finansiraju ustavne i zakonske obaveze, kao i politike razvoja i podrške (prosvjeta, zdravstvo, sudstvo, policija, stipendiranje, smještaj i ishrana studenata, briga o boračkoj populaciji, socijalna politika, unapređenje poslovnog ambijenta, jačanje konkurentnosti privrede, razvoj poljoprivrede, ulaganja u vodovodnu, putnu i javnu infrastrukturu…), a samo u toku prošle godine Grad Visoko je iz kantonalnog budžeta povukao više od 26,6 miliona KM – ističu iz Vlade ZDK.

Vlada ZDK je pozivala lokalnu vlast u Visokom da konačno počne rješavati probleme građana, kao što to čine vlasti u ostalim općinama i gradovima, a zbog čega su ih građani izabrali.

– Naš kanton je kičma razvoja privrede Bosne i Hercegovine i krajnje je vrijeme da Visoko postane dio tog pozitivnog procesa – izjavio je premijer Mirza Ganić, saopćeno je iz Press službe ZDK.