potvrdio ministar

Vlada ZDK razriješila policijskog komesara Semira Šuta, Pekić kaže – sve je po zakonu

190721_pekic_dario (1)

U narednom će periodu, do raspisivanja konkursa za izbor novog komesara, a po propisima MUP-a ZDK, poziciju policijskog komesara obnašati vršilac dužnosti načelnik Uniformisane policije MUP-a ZDK Adis Imamović

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas prijedlog o razrješenju dužnosti policijskog komesara ZDK Semira Šuta – potvrdio je u izjavi za medije kantonalni ministar unutrašnjih poslova Dario Pekić.

On je naveo da se “komesar razrješava na sjednici Vlade ZDK, a ne u Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK“.

-Na naš prijedlog, odnosno na prijedlog Nezavisnog odbora, Vlada je danas jednoglasno donijela odluku da se razrješi čina i mjesta komesara Semir Šut. Po članu 122, stav 2, tačke b Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK, kada navrši 40 godina radnog staža, po zakonu ide u penziju. To se desilo i gospodinu Semiru Šutu, policijskom komesaru. Sve je legitimno i odrađeno po zakonu – ističe ministar Pekić.

U narednom će periodu, do raspisivanja konkursa za izbor novog komesara, a po propisima MUP-a ZDK, poziciju policijskog komesara obnašati vršilac dužnosti načelnik Uniformisane policije MUP-a ZDK Adis Imamović.

Podsjećamo, nakon što je Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima te time smanjila nezavisnost policije, američki ambasador u BiH Eric Nelson uputio je pismo zeničko-dobojskim vlastima u vezi s trenutnom suspenzijom Memoranduma o razumijevanju s Vladom Zeničko-dobojskog kantona.

– Američka ambasada odlučila je odmah suspendirati svoj Memorandum o razumijevanju s vladom Zeničko-dobojskog kantona. Memorandumom je predviđena saradnja u borbi protiv korupcije putem našeg Višeg programa za borbu protiv korupcije. Nedavno usvajanje izmjena i dopuna Zakona o unutarnjim poslovima s ciljem smanjenja neovisnosti policije, transparentnog dobrog upravljanja, pravne sigurnosti i vladavine zakona, navelo je Američku ambasadu da zaključi da Vlada Zeničko-dobojskog kantona neće biti pouzdan partner u borbi korupcije.

Američka ambasada prekinula saradnju sa Zeničko-dobojskim kantonom!

Organi vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu više se ni ne pretvaraju da zastupaju demokratske interese dobrih građana tog kantona, nego je u pitanju lažna i cinična igra koju oni igraju s biračima. Štaviše, to je sramota, napisao je ranije visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

Napomenuo je da je 25. juna, vladajuća većina kojom dominiraju SDA, A-SDA, NES, HDZ BiH, uz pomoć dva predstavnika DF-a, usvojila u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona štetne i veoma problematične amandmane na kantonalni Zakon o unutrašnjim poslovima, uprkos izričitim i dobro poznatim prigovorima koje su izrazili američki ambasador Eric Nelson i on.

– Cilj amandmana je da stave policijski sistem u Zeničko-dobojskom kantonu pod direktnu političku kontrolu i stave pod znak pitanja godine ulaganja i napornog rada međunarodne zajednice na izgradnji profesionalne policije – kazao je Inzko.

Inzko: Vlast u ZDK igra lažnu i ciničnu igru s biračima, to je sramota