Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčko distrikt

Vlada želi službenicima zabraniti korištenje društvenih mreža za vrijeme radnog vremena

facebook

Cilj Akcijskog plana je da se donesu mjere kako bi se preduhitrili incidenti izazvani mržnjom i predrasudama i da govor mržnje bude sveden na najmanju moguću mjeru

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju Akcijskog plana 2 za jačanje kohezije u zajednici Brčko distrikta BiH kao odgovor na incidente motivirane predrasudama i mržnjom.

Nakon diskusije o toj tački dnevnoga reda članovi Vlade usvojili su zaključak kojim su osudili svaki govor mržnje državnih službenika i namještenika, posebno u vrijeme radnog vremena i putem društvenih mreža, priopćeno je iz Vlade distrikta.

„Zaposlenici Vlade i ostalih institucija moraju imati odgovornost za svoje postupke. Vlada je zadužila rukovoditelje tijela uprave i drugih institucija da u saradnji sa službenikom za etiku analiziraju propise koji uređuju ovu materiju i predlože njihove izmjene, a sve s ciljem suzbijanja takvog govora i potpune zabrane korištenja društvenih mreža za vrijeme radnog vremena“, istaknuo je gradonačelnik Siniša Milić.

Predstojnik Odjela za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić naveo je da je Akcijski plan usvojen za razdoblje od 2019. do 2021. godine te da je na njemu radila radna grupa  u koju su bili uključeni predstavnici Vlade, OESS-a, nevladinih organizacija i drugih udruga građana.

„Cilj Akcijskog plana je da se donesu mjere kako bi se preduhitrili incidenti izazvani mržnjom i predrasudama i da govor mržnje bude sveden na najmanju moguću mjeru. Vlada je zauzela stav kada su u pitanju državni službenici, javni namještenici i svi koji su zaposleni u institucijama Distrikta, da izmjenom propisa spriječi pojavu govora mržnje“, dodao je Blažić.