Vlada ZHK-a jedna od najneproduktivnijih

CCI_press_Siroki

Vlada Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) u prvoj polovini 2017. godine imala je jako nizak intenzitet rada i s ukupno 14 održanih sjednica u tom periodu, što je upola manje od broja predviđenog Poslovnikom o radu, uz Vladu Posavskog kantona, jedna je od najneproduktivnijih kantonalnih vlada u Federaciji BiH.

Podaci su to koje je iznijela nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI) u okviru prezentacije rezultat monitorniga rada Vlade i Skupštine ZHK-a za prvih šest mjeseci ove godine.

Djelovanje Vlade ZHK-a, pored niskog intenziteta rada, obilježilo je i niska učinkovitost. Sa svega 153 razmotrene mjere za šest mjeseci Vlada ZHK-a jedina je vlada koja je, u promatranom periodu, razmotrila manje od 200 mjera.

Iz CCI-ja navode kako su kantonalne vlade Sarajevskog, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona samo u jednom mjesecu razmatrale više mjera nego Vlada ZHK-a za pola godine.

Vlada ZHK-a realizirala je samo sedam zakona od čega je samo jedan zakon novi, dok se u ostalim slučajevima radi o izmjenama i dopunama postojećih akata.

Akcijski plan Vlade ZHK-a za provođenje reformske agende usvojen je s ogromnim zakašnjenjem. Aktivnosti planirane Akcijskim planom odnose se na period od 2015. do 2108., a usvojene su tek u februaru 2017. godine, navodi CCI.

U toj nevladinoj organizaciji smatraju kako Vlada svojom nedovoljnom efikasnošću, pogotovo u pripremi mjera iz programa rada, negativno utječe i na rezultate rada Skupštine ZHK-a, koja je u prvih pola godine u prosjeku održavala sjednicu svaki drugi mjesec.

Skupštinski zastupnici su na sjednicama u prvih šest mjeseci proveli svega šest i pol sati što je uvjerljivo najmanje od svih kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

Čak 21 od 26 zakona čija je realizacija bila planirana u prvoj polovini 2017. godine, nije realizirano ni u kojem obliku, a još su dva realizirana tek djelomično. Kako bi se realiziralo planirano Programom rada za 2017. godinu, do kraja ove godine Skupština ZHK-a bi trebala svaki mjesec usvajati više zakona nego što ih je usvojeno u svih prvih šest mjeseci zajedno.

Kao pozitivnu stvar, CCI navodi kako je Skupština ZHK-a kantonalni budžet za 2017. godinu na vrijeme usvojila po prvi put u posljednjih 11 godina.

Iz CCI-ja su pozvali Vladu i Skupštinu ZHK-a da intenziviraju svoj rad u drugoj polovini godine i ostatku svog mandata, da povećaju produktivnost, fokusirajući se pritom na ključne probleme građana i njihovo rješavanje, ne bi li bar u izvjesnoj mjeri opravdali ukazano im povjerenje.

CCI, također, poziva izvršnu i kantonalnu vlast u ZHK-u da na tematskim sjednicama pokušaju pronaći rješenja za ključne probleme s kojim se suočavaju građani tog kantona.