Sud BiH

Vladimir Špoljarić oslobođen optužbi za seksualno uznemiravanje uposlenice

vladimir spoljaric birn bih (1)

On je naveo da za tačku optužnice, koja tereti Špoljarića da je oštećenu uznemiravao porukama “poželio sam te”, “hvala ti što postojiš” i slično, Tužilaštvo nije ponudilo nikakve dokaze osim izjave oštećene

Sud BiH je suspendovanog predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimira Špoljarića oslobodio optužbi za seksualno uznemiravanje i uznemiravanje uposlenice, piše BIRN BiH.

Sud je u prvostepenoj presudi zaključio da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati van svake razumne sumnje da je Špoljarić od decembra 2018. do sredine 2019. kontinuirano uznemiravao Enisu Pazelju, koja obavlja dužnost sekretara u Sudu.

Sudija Mirsad Strika obrazložio je pojedine tačke optužnice, navodeći da izvedeni dokazi dopuštaju sumnju i da za neke radnje nema drugih dokaza osim tvrdnji oštećene.

On je naveo da za tačku optužnice, koja tereti Špoljarića da je oštećenu uznemiravao porukama “poželio sam te”, “hvala ti što postojiš” i slično, Tužilaštvo nije ponudilo nikakve dokaze osim izjave oštećene.

Za navode optužnice o uznemiravanju oštećene šoljama sa njenom slikom koje joj je poklonio optuženi, Strika je naveo da su se čule i suprotne tvrdnje da je oštećena pila čaj iz tih šolja i da se smijala. Dodao je da nisu mogle biti pouzdano utvrđene okolnosti upisivanja u rokovnik poruke “volim te”.

Prema prvostepenoj presudi, nije bilo dovoljno dokaza ni za navode da je Špoljarić pozivao Pazelju u svoj kabinet i pokušavao da je poljubi i zagrli, te izjavljivao da želi da se brine o njoj, uprkos tome što ga je odbijala, kao ni da joj je prijetio da će ostati bez posla i da joj niko neće vjerovati jer je on čovjek s “vezama”.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba.

Špoljarić je ranije oslobođen odgovornosti u disciplinskom postupku vođenom u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) u vezi sa ovim slučajem.