Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlasnik benzinske pumpe radnike poslao na poligraf zbog sumnje da ga potkradaju

poligraf

Vlasnik jedne benzinske pumpe u BiH primijetio je da mu neko duže vrijeme potkrada utržak. Od trojice zaposlenih radnika, koji su imali doticaj s novcem, najviše je sumnjao na jednog. No, nije ga želio optužiti bez očitih dokaza, a niti staviti u nezgodan položaj, pa je odlučio svu trojicu odvesti na poligrafsko ispitivanje, odnosno detektor laži.

Sva tri zaposlenika ispitana su u poligrafskoj laboratoriji. Prvo su im postavljana lagana ili kontrolna pitanja, tipa: zovete li se tako i tako, radite li tu i tu, zatim su uslijedila tzv. relevantna ili značajna pitanja, pomno pripremljena u skladu sa onim što je vlasnik benzinske htio doznati i procjene poligrafista na osnovu prethodnog razgovora sa ispitanicima, a koja su osmišljena tako da ne djeluju napadački, već ih malo opuste, pa malo zabrinu… i na kraju “provjeravajuća” i “potvrđujuća” pitanja.

Radnici su se čas preznojavali, čas teško disali, čas su bili mirni…, sve dok nisu iscrpljena sva pitanja i dok poligrafist nije bio siguran da na osnovu grafikona, ispisanih na osnovu njihovih psihofizioloških reakcija, može dobiti valjan odgovor.

Međutim, odgovor koji je uslijedio nakon analize ispitivanja, vlasnika benzinske je nemalo iznenadio – pokazalo se da su sva trojica radnika krala, što su na kraju i usmeno priznali.

“Rekli su nam: ‘Šta smo mu uzimali – samo 200 KM dnevno i to smo između sebe dijelili’. Zamislite, oni su se udružili i uzimali su istu svotu svaki dan, što znači da su mu za godinu otuđili 72.000 KM”, kazao je za Al Jazeera Balkans dr. Dragomir Keserović, dekan Fakulteta za sigurnost i zaštitu u Banjoj Luci, u čijem je poligrafskom laboratoriju i obavljen ovaj test.

U poligrafskom poslu, kaže, rukovanje aparatom je najlakša stvar, a najteže je postaviti prava pitanja.

Keserović kaže da njihove usluge najviše traže kompanije i to iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, te je naveo i slučaj gdje su pri testiranju kandidata za posao u jednoj kompaniji, gdje se tražila osobu koja ne uživa drogu i alkohol, otkrili da je jedan od favorita nepogodan jer se čak bavio i dilanjem droge.

Privatna testiranja moguće je obaviti u poligrafskoj laboratoriji Psihološkog centra PsiMedica, koju vodi dr. Aleksandar Milić, i koja je također smještena u Banjoj Luci, a on je naveo kako su obavili skoro 120 poligrafskih ispitivanja, među kojima prednjače ona iz sfere biznisa, zatim ispitivanja u kaznenim djelima, a potom ispitivanja koja se tiču bračnih i porodičnih odnosa.

Milić je tako naveo primjer jednog muškarca iz Mostara koji je tražio poligrafsko vještačenje njegove supruge, sumnjajući u nevjerstvo, te je donio spisak na kojem su bila imena 52 muškarca, da bi se piligrafom ispostavilo da mu je žena ipak bila vjerna.