Od jučer na snazi

Vlast “prevarila” uposlene u institucijama BiH: Odluka o višim plaćama je tu, ali…

220310_protesti_drzavni_sluzbenici_48049

Iako su povećali osnovicu za plaće sa 475 na 535 KM, uposlenima do daljnjeg nema povećanja plaća i to zbog jedne prepreke

Odluka o povećanju osnovice za obračun plaće uposlenika u institucijama BiH za 2022. godinu, koju je nedavno donijelo Vijeće ministara BiH, jučer je stupila snagu objavom u Službenom listu BiH.

Piše: A. DUČIĆ

Inače, riječ je o odluci kojom se osnovica za obračun plaća povećava sa 475,69 KM na čak 535 KM, koliko je iznosila još 2009. godine.

Međutim, od samog povećanja plaća zaposlenima u bh. institucijama za sada neće biti ništa zbog jednog “vraga” u detaljima. A on se krije u članu 4 odluke:

– Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u “Službenom glasniku BiH”, a primjenjivat će se od narednog mjeseca od dana usvajanja budžeta za 2022. godinu.

Faksimil Odluke

Dakle, Vijeće ministara BiH zbog političkih blokada i potkusurivanja već drugu godinu ne usvaja državni budžet, a institucije BiH se finansiraju putem odluka o privremenom finansiranju.

VEZANI TEKST: Protest zasposlenika u državnim institucijama: Ljudi odlaze i u Bingo zbog većih primanja

Svjesni činjenice da se donošenje budžeta na državnom nivou zbog opstrukcija iz RS-a pretvorilo u prvorazredno političko pitanje vlastodršci su upravo zbog toga u odluci kao preduslov za isplatu plaća s višom osnovicom postavili usvajanje budžeta.

A njega njema ni današnjoj sjednici Vijeća ministara. Kada će ga biti niko još ne zna. Od donošenja budžeta, također, ovisi i raspisivanje predstojećih Općih izbora u oktobru.

Centralna izborna BiH uputila je u ponedjeljak Prijedlog odluke kojom se od Vijeća ministara BiH traži da osiguraju sredstva za organizaciju ovogodišnjih Općih izbora. Prijedlog te odluke, međutim, nije na predloženom dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH.