Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegacija EU

Vlasti na svim nivoima trebaju djelovati za smanjenje zagađenja u Sarajevu

sarajevo zagadjenje smog
Foto: D.B./ Fokus.ba

Šef Kooperacija pri Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini Stefano Ellero izjavio je da je Sarajevo ove sedmice svjedočilo opasnim nivoima zagađenja vazduha, što je jedna od posljedica nedostatka aktivnosti na polju klimatskih promjena i energetske tranzicije

Grupa kompanija i udruženja u Bosni i Hercegovini “Net Zero Enterprise Alliance” održala je danas sastanak s političarima iz BiH i predstavnicima EU s ciljem poticanja razvoja čiste zelene eMobilnosti.

Sastanku je prisustvovao i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk koji je izjavio da poslovnu zajednicu prepoznaje kao ključnog partnera u dostizanju neto nultog cilja i da će učiniti sve da omoguće uključivanje privatnog sektora u uvođenje čiste tehnologije i čistih rješenja.

Navedeno je da EU pruža podršku nastojanjima za smanjenje emisija putem inicijative Misija Evropske komisije “100 gradova s nultom neto emisijom“, u kojoj je Sarajevo bilo jedan od odabranih gradova. Taj poduhvat zahtijeva značajna ulaganja, koja su moguća samo kroz kombinaciju državnih i privatnih sredstava.

Moramo postepeno prestati koristiti fosilna goriva

Šef Kooperacija pri Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini Stefano Ellero izjavio je da je Sarajevo ove sedmice svjedočilo opasnim nivoima zagađenja vazduha, što je jedna od posljedica nedostatka aktivnosti na polju klimatskih promjena i energetske tranzicije.

– Kao što su istakli predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Vijeća Charles Michel na sastanku COP28 u Dubaiju, moramo postepeno prestati koristiti fosilna goriva i preduzeti odlučne korake da zaštitimo najugroženije građane širom svijeta. Angažovanje javnosti u Bosni i Hercegovini je od ključnog značaja. Drago mi je što je privatni sektor spreman da pojača svoje napore, ali mu je potrebna veća podrška državnih organa na svim nivoima kako bi oslobodio svoj puni potencijal – naveo je Ellero.

Planiranja buduće potražnje za e-vozilima

Sastanak, čiji je domaćin bio Porsche BH, okupio je direktore DHL-a, UNIQA-e, UniCredita, Gazzde, e-GO, Procredit-a i Sarajevo Film Festivala, kao i predstavnike vlasti Kantona Sarajevo.

Članovi Net Zero Enterprise Alliance založili su se za uklanjanje birokratskih prepreka u procesu izdavanju dozvola za ePunjače za e-vozila; ciljane subvencije/poreske olakšice za konverziju vozila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem koja se redovno koriste u gradu, poput dostavnih vozila i taksija, u električna vozila, te za izradu studije potreba sistema i električne mreže za potrebe planiranja buduće potražnje za e-vozilima.