Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dodik "čuo dobru ideju"

Vlasti u RS ipak će sprovesti odluku Ustavnog suda BiH?

dodik nova (1)

Dodik je naglasio da njemu niko ne može zabraniti da tog dana ode u crkvu i učestvuje u službi u molitvi za RS

Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim obilježavanje “dana RS” 9. januara. Vlasti u RS sve do sada su odbijale provesti tu odluku u djelo. No, čini se da će na kraju ipak prihvatiti tu odluku Ustavnog suda BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će podržati ideju da se neustavni dan RS, umjesto 9. januara, obilježava 15. februara. A, na taj datum i susjedna Srbija slavi svoj Dan državnosti.

Dodik je rekao da u RS ima sve više inicijativa da taj dan ostane krsna slava RS.

– Mi ćemo to obilježavati – prenosi Srna izjavu Dodika.

Dodik je naglasio da njemu niko ne može zabraniti da tog dana ode u crkvu i učestvuje u službi u molitvi za RS.

– A, šta mislite za ideju koju čujem ovih dana, da RS utvrdi da je 15. februar Dan RS, na isti dan kao i Srbija. Mislim da je to dobra ideja – kazao je Dodik.

Iako je puno puta ranije tvrdio da će RS nastaviti da slavi 9. januar, uprkos odlukama Ustavnog suda BiH, čini se da je promjenio stav.

Dodik je ukazao da će sa partnerima u RS popričati i omogućiti da to pitanje bude riješeno.

– Ako su oni (Bošnjaci) povrijeđeni, pa ne može 9. januara, da li će im smetati 15. februar? To je dan Prvog srpskog ustanka, a i mi u RS smo Srbi – poručio je Dodik.

Ukoliko takav prijedlog i dođe u zvaničnu proceduru, pitanje je kako će na njega reagovati predstavnici preostala dva konstitutivna naroda u RS, Bošnjaka i Hrvata.