Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poplave u Krajini

Voda se polako povlači, već vidljiva razmjera šteta u USK

Foto: Muhamed Sadiković/ Fena
Vodostaji svih rijeka u USK-u se povlače ili stagniraju

Premijer USK Mustafa Ružnić naveo je neke preliminarne procjene štete na stambenim i poslovnim objektima, kao i poljoprivrednim dobrima

Slabljenjem i prestankom padavina u posljednja dva dana, vodostaji svih rijeka u Unsko-sanskom kantonu (USK) se povlače ili stagniraju. Posljednji izmjereni vodostaj rijeke Une u središtu Bihaća je 125 centimetara i stagnira, dok je samo prije dva dana evidentirano skoro pola metra više.

Vodostaj Une u Bosanskoj Krupi je 284, a podsjetnik da je u srijedu zabilježen najviši ikada, te je bio iznad 350 centimetara.

Samo u ova dva grada, voda je prodrla u više od 600 stambenih, poslovnih i pomoćnih objekata. Jasno je kako je velika šteta pričinjena i u Sanskom Mostu, te u Cazinu i Velikoj Kladuši gdje su također poplavljeni brojni objekti.

Velika je šteta i na poljoprivrednim parcelama i usjevima u svim općinama i gradovima Unsko-sanskog kantona.

Premijer USK Mustafa Ružnić naveo je neke preliminarne procjene štete na stambenim i poslovnim objektima, kao i poljoprivrednim dobrima.

-Predstavnici Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo napravili su određene preliminarne procjene štete na poljoprivrednim gazdinstvima, a one iznose oko tri miliona KM. Kada su u pitanju štete na stambenim i poslovnim objektima, prve su procjene oko pet miliona maraka – izjavio je Ružnić.

Konstatirano je i kako će se posljedice ovih poplava prilično odraziti i na predstojeću turističku sezonu, s obzirom na brojne prinudne otkaze rezervacija.