Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jajce

Vodostaj rijeka u porastu, zabilježena prva klizišta koja prijete glavnom putu

kliziste

Količina padavina izmjerena danas u Jajcu iznosila je 24 l/m2, a prema najava meteorologa

Obilne kiše u našoj zemlji rezultirale su izlijevanjem pojedinih rijeka i potoka te pokretanjem klizišta.

Tako se klizište pojavilo na regionalnom putu R-413b, u jajačkom naselju Divičani, ali nije ugrozilo nijedan stambeni objekt osim putne komunikacije koja povezuje nekoliko sela Dnolučkog kraja kao i općine Dobretići i Travnik.

Ukoliko bi došlo do dodatnog obrušavanja, bit će prekinuta putna komunikacija kao glavni put koji vodi prema ovom naselju. Količina padavina izmjerena danas u Jajcu iznosila je 24 l/m2, a prema najava meteorologa, intenzitet padavina će se povećati, što bi moglo prouzrokovati dodatne probleme i nevolje stanovništvu ovog kraja, javlja Dnevni avaz.

Kako se saznaje od mještana, Općinska služba civilne zaštite Jajce izašla je na teren i prati daljnji razvoj situacije. Na ostalim područjima općine Jajce nije zabilježeno još nijedno klizište.

Hidrološka stanica “Kozluk” na rijeci Vrbas zabilježila je nivo od 20 centimetara u poslijepodnevnim satima i primjetan je blagi porast vodostaja.

Prema mjernom mjestu u Šipovu, vodostaj Plive je u porastu i iznosio je 70 centimetara, a mogao bi ugroziti brojna naselja i stanovnike koji žive u regiji Plive i drugih pritoka.

Zbog same konfiguracije terena i naselja koje se nalazi uz obalu Plive i Jošavke, stanovnici Jezera i okolnih mjesta stalno su pogođeni ovom elementarnom nepogodom.