Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vraćen uzurpirani dio ceste na Baščaršiji, novi režim saobraćaja

sagardzije1

Na dijelu ulice Sagrdžije, od Bakijske džamije do Baščaršijskog trga, u sarajevskoj općini Stari Grad, na snagu je stupio novi režim saobraćaja.

Na inicijativu načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, tokom jednog od nedavnih sastanaka sa ministrom saobraćaja Kantona Sarajevo Mujom Fišom, poduzete su aktivnosti kako bi se u ovom dijelu Starog Grada olakšalo kretanje vozila u jednoj od izuzetno prometnih ulica.

Projektno rješenje izmjene režima saobraćaja izradila je Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, a Općina je kao nadležni upravitelj lokalne ceste Sagrdžije dala saglasnost. Potom je dat nalog KJKP Rad da izvrše radove na postavljanju vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije.

Ove izmjene znače da je ulica Sagrdžije, na pomenutom dijelu, sada predviđena za korištenje dvije saobraćajne trake, gdje će se iz jedne skretati na desnu stranu – u Ulicu Mula Mustafe Bašeskije, a iz druge trake lijevo-ispod taksi štanda, u Ulicu Safvet-bega Bašagića.

To podrazumijeva potpunu zabranu parkiranja vozila ispred objekata, u desnoj traci – a što je do sada bila praksa brojnih vozača. Desna strana ceste bila je praktično uzurpirana i pretvorena u besplatan parking.

Uposlenici KJKP Rad već postavili znakove sa novim usmjerenjem.