Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vreto za Fokus: Pojedinci ne odgovaraju nikome osim svojoj političkoj stranci

Elvis-Vreto1

Elvis Vreto, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Ilidža i kandidat za Skupštinu KS na predstojećim izborima, u intervjuu za Fokus.ba oštro je osudio nedavno napuštanje sjednice Skupštine KS od strane zastupnika SDA i SBB-a.

“Imamo u ovom slučaju zastupnike koji ne odgovaraju nikome osim, izgleda, političkoj stranci koju predstavljaju”, izjavio je Vreto.

Za naš portal Vreto je govorio i o brojnim problemima s kojima se susreću građani Kantona Sarajevo, objasnio je razloge svoje kandidature za Skupštinu KS i iznio svoja očekivanja od predstojećih izbora.

Kako gledate na nedavni slučaj napuštanja sjednice Skupštine KS od strane SDA i SBB-a i šta je po vama dugoročno rješenje za zdravstvo u KS?

Neprimjereno je i bezobrazno prema građanima koji su izabrali zastupnike da napuštaju sjednice i odbijaju raditi svoj posao, većina je profesionalizirala svoj radni status i zaposlenici su Skupštine Kantona, imaju ogromna primanja, umjesto da rješavaju probleme i ispunjavaju svoje obaveze isti se odlučuju da napuste ili ne prisustvuju sjednici. Rješenje je da se uvedu mjere, tj. izmijene propisi, definišu pravila i ukinu sve beneficije i pogodnosti koje zastupnici uživaju.

Osim toga, u konkretnom slučaju treba definisati da taj mjesec neće dobiti platu ili paušal zbog povrede radne obaveze (profesionalni) ili u slučaju paušala  (neprofesionalni) koji odbijaju raditi. Građani Kantona Sarajevo, kao i cijele BiH, za svoje pogrešne postupke snose odgovornost i plaćaju raznorazne kazne opravdano ili ne, dok, s druge strane, imamo u ovom slučaju zastupnike koji ne odgovaraju nikome osim, izgleda, političkoj stranci koju predstavljaju. Građani će na izborima 7. oktobra upravo birati žele li rješenja, kako sam i naveo, ili nastavak neprimjerenog ponašanja onih koji ih predstavljaju.

Konkretno po pitanju zdravstva imamo tim ljudi koji je pripremio plan naših aktivnosti i rješenja koje imamo namjeru provesti u djelo, ako budemo izabrani: paket osnovnih zdravstvenih usluga za sve građane, koji bi uključivao i lijekove s esencijalne liste, zalažemo se za princip da novac prati pacijenta, da značajno smanjimo liste čekanja, zdravstveno opismenjavanje građana, itd.

Vijećnik ste Naše stranke na Ilidži, općini koju potresaju brojne afere i krivične prijave protiv načelnika Memića. Počinje i izgradnja novih zgrada, a već izgrađena naselja još nisu dobila obećane parkinge, škole, obdaništa… Vaš komentar?

Kao aktualni vijećnik, šef Kluba vijećnika Naše stranke Ilidža i član kolegija Općinskog vijeća često sam upozoravao kako na sjednicama kolegija i Vijeća, tako i saopštenjima da Općinsko vijeće ne smije biti u sjeni odlučivanja, već da isto mora preuzeti odgovornost za svoj rad u skladu sa svojim nadležnostima. Nažalost, pojedine odluke i zaključke koji su dobri, a Općinsko vijeće ih usvoji, drugi organ odlučivanja u općini (načelnik) ne provodi ili djelimično provodi u praksi. Takvi postupci kod građana izazivaju opravdano negodovanje, što je odgovornost parlamentarne većine u vijeću SDA-SBB.

Izgradnja infrastrukture i uslova za normalan život moraju biti prioritet, to trenutno na Ilidži nije slučaj.  Uzmite glavni dokument Općine kao što je budžet, koji jasno ukazuje da sredstva građana usmjeravaju više na troškove rada administracije a manje na investicije i rješavanje problema po naseljima. Načelnik u svom radu po samoj funkciji treba da snosi odgovornost i za sve što čini pogrešno, odnosno  mora biti predmetom provjere  od institucija koje su zadužene za provjeru ispravnosti rada. Po pitanju planiranja prostora i izgradnje, zadnji konkretan primjer je RG plan Stup.

Općinsko vijeće je usvojilo isti uz saglasnost građana MZ Stup uz izmjene i zaključke, što je obavezalo načelnika da se prvo na Stupu počne s izgradnjom škole i druge potrebne infrastrukture prije početka izgradnje zgrada. Nažalost, to se nije ispoštovalo i naredna sjednica Vijeća će biti prilika da se takva praksa zaustavi jer je ista direktni napad na odluke i zaključke Općinskog vijeća.

Brojni su problemi s kojima se i dalje suočavaju građani Sarajeva (loša cestovna ifrastruktura, loš gradski prevoz, neadekvatne deponije, psi lutalice itd.) Kako do promjena?

I ono što se radi nije kvalitetno pokriveno kroz nadzor nad radovima. Nadzor nad izvršenim radovima je možda najveći problem uz kvalitetno planiranje i pravedan izbor izvođača, to je ključ do promjena u poboljšanju cestovne infrastrukture.

Gradski prevoz traži ozbiljnu rekonstrukciju. Prvi korak je pokretanje aktivnosti Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, koji trebaju provjeriti koliko se održava red vožnje na linijama koje zvanično postoje. Zatim je potrebno u Registar linija javnog saobraćaja ponuditi listu novih linija, na osnovu prijedloga građana i preporuke struke. Treći korak je sve stare linije koje nisu održavane ili postoje jasni propusti GRAS-a izuzeti od ovog preduzeća, te zajedno s novim linijama predložiti na javni konkurs. Tu ćemo, po preporuci struke, vezati dvije linije – visokoprofitabilnu i manje profitabilnu liniju, te tražiti od kompanija da moraju preuzimati obaveze na taj „vezani način“.

To će obuhvatati i autobuski i minibus saobraćaj. S tim u vezi, zatražit ćemo cjelonoćni prevoz do naših rubnih općina (Ilidža, Hadžići, Ilijaš, Vogošća i Trnovo), te time otvoriti prostor za veću mobilnost građana. Istovremeno, kompanije koje dobiju noćne linije, bit će dužne imati zaštitare koji će garantovati sigurnost putnika u noćnim linijama. U prelaznom periodu je dovoljno da se uvedu linije koje će raditi iza ponoći, nakon zadnjeg tramvaja.

I konačno, kada sve ovo realiziramo na terenu, pokrenut ćemo novi sistem naplate karata za prevoz. Izdvojit ćemo sistem naplate karata od prevoznika, te ih uokviriti u jedinstven sistem naplate voznih karti – kako bi mjesečna karta u Sarajevu važila za svakog prevoznika, a ne da ide razdvojeno. Mislim da ovaj posao možemo uraditi za godinu dana.

Što se tiče projekta zbrinjavanja pasa lutalica, konkretno kroz Općinsko vijeće Ilidža, u fazi je pregovaranje o pismu namjere Dogs Trusta koje je prihvaćeno od strane lokalne zajednice da na području općine ilidža uz rješavanje imovinsko-pravnih nejasnoća izgrade centar za udomljavanje i zbrinjavanje pasa koji bi bio projekt kao rješenje za cijeli Kanton. Prevazilaženje i pravno utemeljeno rješenje trenutnog lokaliteta ili nekog novog će biti moj pravac djelovanja ka konačnom rješenju.

Šta su neki od osnovnih razloga i ciljeva iza vaše kandidature za Skupštinu KS?

U dosta slučajeva, kroz rasprave ili podnesene inicijative kroz Općinsko vijeće,  dobivao sam odgovor kako Općina nije nadležna te da je kriv „neko iz Kantona“. Umoran od takvih odgovora želim kao zastupnik rješavati probleme  koji su u nadležnosti Kantona. Kanton Sarajevo je moguće organizovati kao mjesto boljeg življenja, kroz odgovore na prethodna pitanja dao sam i moj plan šta treba mijenjati. Novca u budžetima ima. Odgovornost onih koji donose odluke i  pravedna raspodjela sredstava je ključ uspjeha, uz umanjenje svih beneficija izabranih, imenovanih zvaničnika kao i općenito reforme preglomazne administracije, a uz podršku razvoju privredi je put do uspjeha.

Svakom građaninu mora biti dostupan podatak o usposlenicima na budžetu, javna knjiga uposlenih je jedan od prvih prijedloga koji želim uputiti u proceduru usvajanja. Hoću da pričamo o temama infrastrukture – imamo nekoliko naselja bez škole, poput Stupa i Šipa. U toku je fazna izgradnja, a novi saziv Skupštine Kantona mora ubrzati i izdvojiti sredstva za što brži završetak. Imamo problema s vodovodom u nekim dijelovima Kantona. Imamo problema s javnim prevozom za koji sam iznio način rješavanja u prethodnom pitanju. Fali nam ulaganja u rekreativne prostore poput Huma, Vrela Bosne, Stojčevca. To moramo  moramo zaokružiti do 2022. i napraviti Kanton Sarajevo mjestom dobrog življenja. To su ključni motivi moje kandidature.

Vaša očekivanja i očekivanja Naše stranke od izbora i poruka biračima…

Trenutno obnašam funkciju predsjednika Glavnog odbora Naše stranke. Dosta napora smo učinili svi zajedno da na ovim izborima ponudimo jaku alternativu vlastima. Naši članovi sa zastupnicima u (FBiH i Kantonu), vijećnici u vijećima su radili odlično, statistike rada su građani imali priliku slušati kroz prezentacije istraživanja. Tamo gdje nismo najbolji, dijelili smo prvo mjesto u naporima i kvaliteti pokrenutih rješenja. Vjerujem da će građani to prepoznati i pozivam ih da prije svega izađu na izbore 7. oktobra.

Glas za Našu stranku je glas za gore navedeno i promjene koje građani žele. Bitno je da to izlaskom na izbore i potvrde svojim glasom.  I u slučaju da mi nismo izbor, molim građane da izađu, iskoriste svoje pravo i izaberu vlast kakvu žele. Dragi građani/građanke, vi odlučujete 7. oktobra.