Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odluka

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

vstv-3 (1)

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 16. augusta 2021. godine

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tokom drugog dana sjednice, koja se održava 23. i 24. juna 2021. godine u Sarajevu, donio odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su: Zoran Bulatović, na poziciju glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci; Milka Vaselić, na poziciju zamjenika glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu; Sead Žerić, na poziciju zamjenika glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci; Sonja Avlijaš, na poziciju sudije Okružnog suda u Istočnom Sarajevu; Marijana Lazić-Miladinović, na poziciju sudije Okružnog suda u Doboju i Ljubinka Prodanović, na poziciju sudije Osnovnog suda u Višegradu;

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su: Emira Džerahović Emira, na poziciju sudije Vrhovnog suda u Sarajevu; Amela Duraković, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Sarajevu; Vildana Dervović, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Sarajevu; Mirza Đozo, na poziciju dodatnog sudije Kantonalnog suda u Sarajevu; Admir Biščić, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Tuzli; Miroslav Savić, na poziciju sudije Općinskog suda u Visokom; Radmila Đajić, na poziciju sudije Općinskog suda u Goraždu; Suzana Vidović, na poziciju sudije Općinskog suda u Čapljini; Olivera Križanović, na poziciju dodatnog sudije Općinskog suda u Zenici; Sanjin Mulabegović, na poziciju dodatnog sudije Općinskog suda u Zavidovićima i Dženana Brkić, na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Gračanici.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTS BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTS BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 16. augusta 2021. godine, saopćeno je iz VSTV-a.