BiH

dva nova tužioca

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

30/09/2021

Novoimenovani nosioci pravosudne funkcije Lučić i Sladoje će stupiti na dužnost 25. oktobra ove godine

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) na sjednici je danas donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine imenovan je Slaviša Lučić, na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Na nivou Republike Srpske imenovan je Nemanja Sladoje, na poziciju tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

Novoimenovani nosioci pravosudne funkcije Lučić i Sladoje će stupiti na dužnost 25. oktobra ove godine.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTS BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, ali i stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri.

Također su kriteriji bili i sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje, kao i odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova, saopćeno je iz VTSV-a BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.