Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odbijen zahtjev

VSTV će objaviti disciplinsku odluku protiv predsjednika Suda BiH

Debevec_Ranko fena

Istim tužbenim zahtjevom Debevec se teretio i da je od 2004. godine, sa izuzetkom 2009., namjerno davao nedovoljno informacija o imovini u inostranstvu, odnosno Španiji, kroz lične finansijske izvještaje dostavljene VSTV-u

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) odbili su zahtjev predsjednika Suda Bosne i Hercegovine da se disciplinska odluka protiv njega ne objavi, saopštio je nakon sjednice u Banjaluci predsjednik Vijeća Halil Lagumdžija.

On je pojasnio da će odluka u predmetu protiv predsjednika Suda BiH biti objavljena javno u anonimiziranoj formi nakon što je VSTV odbio zahtjev opunomoćenika da se ne objavljuje javno disciplinska odluka koja je donijeta u njegovom predmetu.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je pisala da VSTV nije objavio disciplinsku odluku kojom je predsjednik Državnog suda Ranko Debevec oslobođen odgovornosti jer prvo mora da odluči o zahtjevu njegove braniteljice da se odluka ne objavljuje.

Debevec je oslobođen disciplinske odgovornosti nakon što je Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a usvojila njegovu žalbu te odbila u potpunosti disciplinsku tužbu kojom se teretio za “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije i namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”. Prvostepenom odlukom on je bio kažnjen javnom opomenom.

Disciplinska tužba je teretila Debevca da se tokom decembra 2020. godine sa direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanom Mehmedagićem, protiv kojeg je u tom trenutku vođen krivični postupak, sastao ispred stana treće osobe, kao i da je tužiteljici Vedrani Mijović, koja postupa u predmetu u kojem je tuženi učesnik u postupku, uputio komentar neprimjerenog sadržaja.

Istim tužbenim zahtjevom Debevec se teretio i da je od 2004. godine, sa izuzetkom 2009., namjerno davao nedovoljno informacija o imovini u inostranstvu, odnosno Španiji, kroz lične finansijske izvještaje dostavljene VSTV-u.

Na dvodnevnoj sjednici koja je završena danas, prema riječima Lagumdžije, najveća rasprava se vodila o Centru za edukaciju sudija i tužilaca Federacije (CEST). VSTV je još ranije povukao saglasnost za imenovanje direktora CEST-a Arbena Murtezića, nakon što Upravni odbor CEST-a duže od godinu dana nije izvršio njegovo imenovanje.

“Dobili smo dokumentaciju od Upravnog odbora i moram reći da nikakvog opravdanog razloga za nedonošenje odluke o imenovanju nije bilo. Nakon toga oni su tražili još jedan dodatni sastanak, i ja i dvije potpredsjednice smo imali dodatni sastanak s njima. Ništa bitno i novo na tom sastanku nam nisu rekli i juče je nakon rasprave o toj dodatnoj dokumentaciji donijet zaključak da se nalaže Upravnom odboru da se promptno dovrši procedura izbora odgovorne osobe u CEST-u”, izjavio je Lagumdžija nakon sjednice.

Kako je rekao, nada se da će taj problem biti riješen u narednih desetak dana. On nije želio komentarisati pitanje krivične odgovornosti dosadašnjeg direktora Murtezića, o čemu se pričalo tokom rasprave.

“Mislim da je zaključak Vijeća bio da nakon što Upravni odbor dovrši imenovanje odgovorne osobe u CEST-u, da ćemo tada razgovarati o njima i potegnućemo pitanje odgovornosti članova Upravnog odbora”, dodao je Lagumdžija.

Govoreći o monitoringu procesa imenovanja Misije OSCE-a i Evropske unije, predsjednik VSTV-a je izjavio da je na prethodnoj sjednici Vijeća bilo razgovora o tome, ali da je zaključeno da je potrebno malo više pojašnjenja.

“Nakon toga su u posjeti Vijeću bili ambasadorka Kavalec [Kathleen Kavalec] i ambasador Satler [Johann Sattler] iz EU. Postigli smo tada dogovor i na tome se radi da se zaključi Memorandum o razumijevanju kojim će detaljno urediti metode i sve drrugo što je bitno za takav jedan monitoring”, kazao je Lagumdžija.

Odgovarajući na pitanje BIRN-a o jučerašnjim problemima sa prenosom sjednice koji su utjecali na izvještavanje novinara i transparentnost Vijeća te zatvaranju tačaka tokom sjednice, Lagumdžija je rekao da rad smatra dovoljno transparentnim.

“Sjednice se zatvaraju za javnost samo gdje je to nužno, kada se radi o nekim detaljima koji se tiču privatnog života nosilaca pravosudnih institucija, to se i u suđenjima radi. Takvi dijelovi se zatvaraju za javnost. A što se tiče rasprave o CEST-u, tu je tehnika zakazala. Mi smo prvo napravili pauzu dok se otklanjao kvar, počeli smo kasnije raditi, pa kad se opet desio problem, nismo više mogli čekati”, dodao je Lagumdžija.

VSTV je drugog dana sjednice glasao o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija.