Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VSTV neće tražiti poništenje konkursa za disciplinskog tužioca

vstv

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hecegovine (VSTV BiH) odbilo je prijedlog za poništenje javnog oglasa za izbor glavnog disciplinskog tužioca.

Prijedlog Komisije za izbor disciplinskog tužioca Vijeće je donijelo sa 12 glasova “za” i jednim “protiv”, nakon čega je predsjednica Komisije i članica VSTV-a Ružica Jukić dala ostavku na to mjesto.

Umjesto nje, većinom glasovima na čelo Komisije izabran je Goran Radević.

Obrazlažući prijedlog za poništenje konkursa, Jukić je kazala da je jednu od osam koverti pristiglih na konkurs otvorio portir, iako je imao usmenu naredbu da je ne otvara, kao ni ostale.

Prema njenim riječima, otvaranje koverte izaziva sumnju da nedostaje neki dokument ili da je nešto ubačeno. Zbog toga je zahtijevala da VSTV zatraži od Agencije za državnu službu poništenje konkursa.

Prema pravilu, konkurs ne bi mogao biti raspisan godinu dana nakon poništenja, što, prema mišljenju članova VSTV-a, nije u redu.

Član VSTV-a Slavo Lakić ocijenio je da je u pitanju tehnička greška, a sličnog je mišljenja i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Tehničko lice iz VSTV-a je kazalo da je koverta otvorena 1. septembra, a da je pravilnik na koji se poziva Jukić važio tek od 3. septembra. Kako je rečeno, prema ranijoj praksi, sve adresirano na VSTV otvaralo se na protokolu.

Ružica Jukić je kazala da, prema pravilniku, koverte ovog tipa može da otvara samo komisija ili potkomisija, i da ona ne želi učestvovati u nastavku procedure.

Većina je odlučila da nije riječ o bitnoj povredi postupka i da prava nijednog kandidata nisu narušena.

Jedna od prijava odbačena je zbog neuredne dokumentacije.