Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

VSTV: Poništeni konkursi za izbor tužilaca i sudija iz 2016. godine

15/02/2018

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) poništilo je dva konkursa za imenovanje sudija i tužilaca u državne pravosudne institucije raspisana još 2016. godine.

– Danas smo donijeli odluku da se ponište dva konkursa za Sud i Tužilaštvo BiH koji su stari godinu i po dana, u kojima još nije bila ni pokrenuta procedura – rekao je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Po njegovim riječima, Vijeće je zaključilo da je previše vremena proteklo od raspisivanja konkursa, zbog čega bi trebalo poništiti te konkurse i raspisati nove.

– U suštini, protok vremena od raspisivanja konkursa je opredijelio Savjet da poništi taj konkurs i raspiše novi za iste te funkcije jer tu nije bilo nikakvih intervjua, a ni procedura – kazao je Tegeltija.

Pojasnio je da konkursi nisu ušli u procedure jer je postojao stav Vijeća da neće popunjavati pozicije u institucijama gdje rade tužioci i sudije koji su obuhvaćeni sredstvima iz IPA fondova Evropske unije.

– Postojala je situacija da, zbog blokade IPA fondova, tužioci i sudije osam-devet mjeseci nisu primili platu, pa smo tada donijeli odluku zbog obezbjeđivanja takvih vanrednih situacija u kojima bi eventualno bila onemogućena sredstva IPA fondova, mi imamo dovoljno prostora u budžetima da pokrijemo takve situacije, nismo ni provodili te konkurse i imenovali ljude po tim konkursima – istaknuo je Tegeltija.

Tegeltija je dodao da se nada da će izbor ovih tužilaca biti u skladu s izmijenjenim pravilima, koja, kako je rekao, idu u smjeru “povećanja transparentnosti i kvaliteta u procesima imenovanja”, javlja BIRN BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.