BiH

Usvojeni zaključci

VSTV: Zaključci Predstavničkog doma PSBiH ne obavezuju članove Vijeća

18/07/2019

Također se navodi da članovi VSTV-a te sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini ni na koji način neće učestvovati u radu te istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine je tokom drugog dana sjednice usvojio je Zaključke povodom Zaključaka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji su doneseni na sjednici Predstavničkog doma koja je bila održana 26. juna.

U zaključku VSTVBiH se navodi da zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim traži od svih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da podnesu ostavke ni na koji način ne obavezuje članove VSTV-a.

Zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim se osniva istražna komisija tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu a posebno Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, suštinski predstavlja, zaključio je VSTV, parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji, kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u Bosni i Hercegovini.

– Na taj način Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izlazi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti – navodi se u zaključku VSTV-a.

Također se navodi da članovi VSTV-a te sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini ni na koji način neće učestvovati u radu te istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

VSTV poziva Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH da sva pitanja u vezi pravosuđa razmatra kroz partnerski odnos s Visokim sudskim i tužilačkim savjetom na bazi poštovanja demokratskog principa podjele vlasti, zaključak je VSTV-a.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.