Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VSTV želi ispitati ratnu prošlost i uvesti opciju vanredne smjene

milan tegeltija – vstv

Visoko sudsko tužilačko vijeće (VSTV) od tužilaštava zatražit će podatke da li se protiv bilo kojeg sudije ili tužioca vodi istraga, odnosno krivični postupak u vezi s ratnom prošlošću.

Informacija o istragama protiv nosilaca pravosudnih funkcija jedan je od zaključaka VSTV-a, nakon razmatranja informacije Centra za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske (RS) o ratnoj prošlosti sudija i tužilaca.

Također, zatraženi su od sudova podaci o nacionalnosti lica pravosnažno oslobođenih i osuđenih za ratne zločine, pravnoj kvalifikaciji za koje su osuđeni te visinama njihove kazne.

„Od Ministarstva pravde BiH, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH ćemo tražiti, da po hitnoj proceduri, izvrše dopunu Zakona o VSTV-u, u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti za razrješenje sudije ili tužioca bez provedenog disciplinskog postupka“, navode iz VSTV-a.

U informaciji Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, 15 sudija i tužilaca optuženo je za antisrpsku pristrasnost. Radi se o sudijama i tužiocima koji su imenovani između 2003. i 2009. godine, a prijavljeni su zbog navodnih “nečasnih radnji”.

Postupajući po ovoj informaciji, jedan od zaključaka VSTV-a je da se ona zajedno sa prilozima, dostavi na prioritetno postupanje Uredu disciplinskog tužioca.