VSTVBiH podržava rad Suda i Tužilaštva BiH

vstv

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je, povodom pritisaka kojim su putem medija izloženi Sud i Tužilaštvo BiH, istaklo snažnu podršku radu i naporima koje te institucije poduzimaju u borbi protiv počinilaca svih krivičnih djela iz njihove nadležnosti.

VSTVBiH u saopćenju ističe da se “snažno protivi bilo kakvim pritiscima na rad pravosudnih institucija, a posebno onima koji mogu dovesti u pitanje nepristran i nezavisan rad sudova i tužilaštava”.

U saopćenju se podsjeća javnost da je “rad pravosudnih institucija usmjeren na dobrobit svih građana BiH i odnosi se isključivo na procesuiranje osoba koje su, svojim radnjama, došle u sukob sa zakonima naše zemlje”.

– U svom radu pravosudne institucije, pa tako i Sud i Tužilaštvo BiH, u potpunosti poštuju pravila, procedure i zakone u BiH, a postupke provode u skladu s najvišim pravosudnim standardima – navodi se u saopćenju iz VSTVBiH.

Također, VSTVBiH oštro osuđuje svaku vrstu napada na nosioce pravosudnih funkcija, sudije i tužioce, koji “vrijedno i predano rade na izuzetno teškim i kompleksnim slučajevima, posebno u oblasti korupcije i organizovanog kriminala, a koji predstavljaju izvor velike zabrinutosti cjelokupne bosanskohercegovačke javnosti”.

Uzimajući u obzir način na koji se pomenuti pritisci provode, VSTVBiH pozivaju bh. medije da “pruže podršku radu bh. pravosudnih institucija kako bi zajedničkim naporima osigurali punu vladavinu prava i sankcioniranje pojedinaca koji su se ogriješili o zakon, nezavisno od pozicija na kojima se nalaze”.