Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić stigao u Sarajevo: Ima onih koji misle da su iznad nas

aleksandar vucic – sarajevski aerodrom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Sarajevo gdje će učestvovati u radu sastanka premijera zapadnog Balkana čije održavanje je najavljeno za četvrtak.

Vučića su na Međunarodnom aerodromu dočekali ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukičević.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u Sarajevo dolazi sa pruženom rukom prijateljstva svima na zapadnom Balkanu.

Vučić je za TV Pink rekao da će na sutrašnjem sastanku premijera zemalja zapadnog Balkana u Sarajevu biti riječi o zajedničkim projektima.

On je istakao da se jedna zemlja protivi njegovom prijedlogu za stvaranje carinske unije, odnosno jedinstvenog tržišta zapadnog Balkana.

“Ima onih koji misle da su iznad nas”, rekao je Vučić, ne navodeći o kojoj zemlji je riječ.

Vučić je rekao da će premijeru Kosova Isi Mustafi, ako bude imao priliku da ga sretne u Sarajevu, reći šta misli o inicijativi za formiranje “vojske Kosova”.

Povodom odluke Prištine da se sva nepokretna imovina registrovana na bivšu Jugoslaviju registruje na ime Kosova kao vlasnika, Vučić je rekao da će Mustafi reći i šta misli o pokušaju da “jednim parčetom papira prebace sve ono što su generacije stvarale na kosovsku državu”.

“Mi smo i za Trepču brzo reagovali, ne znam kako misli da uđe u posed te imovine”, rekao je Vučić.

Povodom pisanja magazina “Frankfurter algemajne cajtung” da ga većina političara u Berlinu vidi kao čovjeka koji donosi stabilnost i jedinog političara koji može da okupi stabilnu većinu, Vučić je istakao da je ponosan da nekog iz Srbije na takav način okvalifikuju.

“To i jeste naš posao, da budemo pouzdan i ozbiljan partner. To je ono što smo radili i verujemo da ćemo to raditi u budućnosti”, istakao je Vučić.

Osim Vučića na sastanak premijera doći će premijeri Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije, te ministar vanjskih poslova Italije.

Učešće na tom skupu potvrdio je i komesar za proširenje Evropske unije Johannes Hahn.