večera u beogradu

Vučić nakon sastanka sa Dodikom i Čovićem: Prioriteti su EU i dobra saradnja

vucic dodik covic

Kako je saopšteno iz pres-službe predsjednika Srbije nakon, sastanak je održan u okviru nastavka regionalnih razgovora, a teme su bile evropske integracije i perspektiva članstva Srbije i Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sinoć u Beogradu sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

Kako je saopšteno iz pres-službe predsjednika Srbije nakon, sastanak je održan u okviru nastavka regionalnih razgovora, a teme su bile evropske integracije i perspektiva članstva Srbije i Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

“Sagovornici su razgovarali i o Paketu proširenja Evropske komisije, kao i o Ekonomsko-investicionom planu EU za Zapadni Balkan. Takođe, diskutovalo se i o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i saniranju posljedica epidemije Covid-19. Govoreći o Paketu proširenja za 2020. godinu, predsjednik Vučić, Milorad Dodik i Dragan Čović istakli su važnost procesa pristupanja EU u cilju održavanja snažne evropske perspektive regiona, kao i za dalju transformaciju usmjerenu na izgradnju razvijenih i stabilnih zemalja. Saradnja sa evropskim partnerima na tom putu, istakli su sagovornici, unaprijedit će proces pristupanja”, naveli su iz pres-službe predsjednika Srbije nakon sastanka u Beogradu.

Uvažavajući opredeljenost ka pristupanju Uniji, razgovarano je o unapređenju regionalne saradnje i jačanju dobrosusjedskih odnosa.

Nastavak razvoja regiona i poboljšanje odnosa, od velike su važnosti za ostvarenje dugogodišnjih spoljnopolitičkih prioriteta poput članstva u Evropskoj uniji, saopćeno je.

“Evropski put Srbije i saradnja u regionu, predstavljaju prioritete srpske spoljne politike“, istakao je Vučić i naglasio da će plan za ekonomski oporavak Zapadnog Balkana i razvijanje odnosa u regionu doprinijeti ekonomskoj konkurentnosti i jačanju privrede.