Vučić pogođen kamenom i cipelom u Potočarima nakon čega je evakuisan

BiH

20 years since Srebrenica Massacre

Premijer Srbije Aleksandar Vučić intervencijom sigurnosnih snaga odveden je iz Memorijalnog centra Potočari nakon što je na njegovu delegaciju bačena cipela i drugi predmeti.

Vučićev izlazak iz Memorijalne sobe u Potočarima i odavanje počasti žrtvama kraj Memorijalnog kamena bili su popraćeni zvižducima i tekbirima Allahu Ekber dijela prisutnih na dženazi u Memorijalnom centru u Potočarima.

Na prostoru kod VIP lože istaknut je transparent “Ako ubijete jednog Srbina, mi ćemo ubiti 100 muslimana”, podsječajući na govor Vučića u Skupštini Srbiji 20. jula 1995. godine.

Kako javlja Blic, pozivajući se na izvore iz Vučićevog obezbjeđenja, srbijanski premijer pogođen je kamenom u lice i tom  prilikom lakše je povređen.

Vučić i ljudi iz njegove pratnje su evakuisani i na putu su ka Beogradu, saznaje “Blic”.

“Bilo je strašno, gađali su kamenjem, cipelama, čime god su su stigli – ispričao je za srbijanski list jedan od članova delegacije.

Gomila je uzvikivala “Četniče, idi kući!”

“Premijer je pogođen kamenom u lice, povrijeđen je, ali ne strašno – kaže sagovornik Blica.

Ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Stanimir Vukićević je potvrdio za Anadolijukako je zajedno s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem evakuisan i kako se trenutno nalaze u dvije kolone koje preko Skelana napuštaju BiH prema Srbiji.

Ambasador Srbije je potvrdio kako je zajedno s premijerom Srbije napadnut u naletu grupe građana i kako je Vučić dobio tri do četiri udarca, ali trenutno ne zna stepen povreda jer se premijer Srbije nalazi u drugom dijelu kolone delegacije Srbije koja napušta BiH ka Srbiji.

Vukićević je izrazio zapreptaštenje onim što je uslijedilo nakon što je srbijanska delegacija položila vijenac na spomen ploču u Memorijalnom centru u Potočarima.

Nakon meteža koji je nastao reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović je pozvao vjernike da se smire i da pristupe vjerskom obredu.

– Ne dozvolite da oni koji su uzrokovali našu bol uzmu naše dostojanstvo. To je obaveza prema našim šehidima i našoj vjeri. Molim vas, braće i sestre, vrijeme je za namaz, okrenite se prema Kibli sada. Okrenite svoja lica prema tabutima, a ne prema onima koji su došli ovdje iz različitih razloga, rekao je reis Kavazović, a potom je došlo do smirivanje situacije u Memorijalnom centru.

Iz Srebrenice u pravcu Bratunca odlaze i druge grupe visokih delegacija koje su nakon incidenta odbili  da se zadrže u okviru Memorijalnog centra, odnosno VIP dijela u čijoj je neposrednoj blizini napadnuta srbijanska delegacija.