Dvadeset godina od genocida u Srebrenici: Ukopano 136 žrtava

BiH

aa_picture_20150711_5830225_web

Tom povodom u parku u izmirskoj općini Bornova je podignut spomenik u znak sjećanja na žrtve genocida koje su 11. jula 1995. godine ubijene u Srebrenici.

Ceremoniji obilježavanja godišnjice genocida su prisustvovali brojni zvaničnici općine, predstavnici udruženja doseljenika sa Balkana kao i značajan broj građana.


Nakon što je klanjana dženaza za 136 žrtava genocida u Srebrenici, tabuti sa njihovim posmrtnim ostacima preneseni su iz Musalle do mezarja u okviru Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, gdje će biti ukopani.

Dosad je u mezarju u Potočarima ukopano 6.166 žrtava genocida kao i 75 osoba koje nisu žrtve, ali za koje su porodice željele da budu ukopane pored svojih očeva, braće, djedova.


Inicijator akcije #sedamhiljada – sećanje na 20 godina od genocida u Srebrenici Dušan Mašić, rekao je na današnjoj konferenciji za štampu povodom zabrane tog skupa da kada je 17. aprila poslao tweet koji je glasio „zamisli da nas sedam hiljada legne ispred Skupštine povodom dvadeset godina Srebrenice“, poslednja stvar koju je očekivao bila ta da će danas sedeti u Medija centru, da će policija biti ispred Medija centra te da se neće moći prići Skupštini Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

aa_picture_20150711_5829803_web

„Želeli smo da odamo poštu nastradalima u Srebrenici, ispostavilo se da samo jedan čovjek ima pravo da uradi to u naše ime. To je tragedija koja se nama dešava 2015. godine, to je najstrašnija i najgora slika koju smo mogli da pošaljemo iz Beograda na današnji dan, a želja je bila nešto sasvim drugo“, rekao je Mašić.


Nakon komemoracije povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, u mezarju Potočari počeo je vjerski program.

Nakon obraćanja domaćih i stranih zvaničnika, delegacije su položile cvijeće na postament, a potom šetnjom pored zida s imenima žrtava iskazali suosjećanje i svako na svoj način odao počast žrtvama genocida.

aa_picture_20150711_5827269_web

Dženaza-namaz za 136 žrtava genocida počela je u 13.00 sati, prvo klanjanjem podne i ikindija-namaza, a onda će početi dženaza-namaz.

Nakon toga uslijedit će iznošenje tabuta od Musalle do mezarja i čitanje imena žrtava genocida.


Povodom Dana žalosti 11. jula, koji je proglašen zbog obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine zastave su danas spuštene na pola koplja, javlja Anadolu Agency (AA).

Počevši od predsjedništva Bosne i Hercegovine, ministarstva vanjskih poslova i drugih institucija zastave su danas spuštene na pola koplja u bh. prijestolnici.

U sarajevskim kafićima nema muzike čime se poštuje dan žalosti. Isti slučaj je i u cijelom Mostaru, odnosno u dijelovima grada na obje obale Neretve. Zastave u najvećem gradu Hercegovine su na pola koplja, a i u ugostiteljskim objektima poštuje se Dan žalosti, odnosno odaje se počast Bošnjacima stradalim u genocidu „u zaštićenoj zoni UN-a“ jula 1995. godine.


Na komemoraciji povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici uime Republike Italije, Laura Boldrini predsjedavajuća Zastupičkog parlamenta, odala je počast žrtvama genocida a preživjelima i njihovim porodicama izrazila suosjećanje.

– Međunarodna zajednica i Ujedinjene nacije iznevjerili su narod BiH, a posebno hiljade onih koji su tražili utočište u takozvanoj sigurnoj zoni, svi mi snosiomo dio odgovornosti za počijneni genocid – kazala je ona.


Zamjenik generalnog sekretara UN-a Jan Eliasson je kazao da su se danas u Potočarima okupili kako bi potvrdili da su hiljade života koji su prije 20 godina okončani na tako užasan način životi koji se moraju pamtiti, javlja Anadolu Agency (AA).

Eliasson je prenio saosjećanje generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona.

On je kazao da odaje počast za hrabrost i dostojanstvenost svih onih koji ustrajavaju uprkos patnji.

431535-janeliasson

“Obavezujemo se da će cijela istina biti otkrivena. Potraga za onima koji nisu pronađena će se nastaviti. Pravda će stići odgovorne za zločine”, poručio je Eliasson.

U nastavku govora Eliasson je rekao da Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica nisu uspjeli zaštiti žrtve i to će ih zauvijek mučiti i to tako treba biti.

“To nas je potreslo iz temelja i na mnogo načina utjecalo na rad Ujedinjenih nacija. Svaki dan sve uspješnije prepoznajemo znakove kršenja ljudskih prava”, rekao je Eliasson.


 

Zamjenik kosovskog premijera Hashim Tachi napisao je na Faceboku da mu je onemogućeno da danas otputuje u Srebrenicu iako je dobio poziv vlasti Bosne i Hercegovine.

hashim thaci

Kako navodi, njemu u posljednjem trenutku nije dopušteno otputovati i sudjelovati na komemoraciji u Srebrenici s objašnjenjem da je nepoželjan za Republiku Srpsku.

Tachi je napisao da su Kosovo i njegov narod srcem i mislima s obiteljima koje će danas sahraniti članove svojih obitelji koje su izgubili u toj strahoti, javlja Tanjug.


Dok traje komemoracija u Spomen sobi u Potočarima porodice žrtava posljednji put se pozdravljaju i opraštaju sa svojim najbližim – nevinim žrtvama ubijenim u genocidu 1995. godine u Srebrenici.

Nepodnošljiva vrućina nije spriječila hiljade tužnih lica iz svih krajeva svijeta da dođu i odaju počast za 136 žrtava genocida koje će danas biti ukopane.

20th anniversary of the Srebrenica massacre

Svi oni su došli da pokažu da se genocid u Srebrenici desio i da potvrde tu istinu.

Trenutno traju pripreme za iznošenje tabuta od Musale do mezarja čitanjem njihovih imena i klanjanje dženaze.


Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, u prisustvu velikog broja domaćih i međunarodnih zvaničnika, u nekadašnjoj fabrici akumulatora u Potočarima počela je komemoracija povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Tokom komemoracije očekuje se obraćanje 15-ak domaćih i međunarodnih zvaničnika kojima će odati počast za više od 8.000 ubijenih Bošnjaka u julu 1995. godine u tadašnjoj UN-ovoj zaštićenoj enklavi Srebrenica.

20 years since Srebrenica Massacre

Prvi će govoriti slovenski predsjednik Borut Pahor, koji je ove godine pokrovitelj komemoracije u Potočarima. Očekuje se obraćanje glavnog tužioca i predsjednika MKSJ Serga Brammertza i Theodora Merona, kraljice Nur u ime ICMP-a, Billa Clintona, bivšeg američkog predsjednika, Jana Eliassona, zamjenika generalnog sekretara UN-a, hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, turskog premijera Ahmeta Davutoglua i drugih.

Kod Memorijalnog kamena će biti odana počast i položeno cvijeće za žrtve genocida. U Memorijalnom centru će biti pročitan odlomak iz romana “Derviš i smrt”, a komemoracija će biti završena izvođenjem “Inferna”.

Prethodno, domaći i strani zvaničnici koji su došli da odaju počast žrtvama genocida i prisustvuju dženazi za 136 novoidentifikovanih žrtava su se upisali u Knjigu žalosti u Memorijalnoj sali u Potočarima, gdje su obišli izložbu Srebrenica-Potočari 1995-2015, koja se sastoji od fotografija svjetskih i fotografa iz BiH, kao i Crnu sobu u kojoj su izloženi neki od ličnih predmeta žrtava koji su pronađeni u masovnim grobnicama.

20th anniversary of the Srebrenica massacre

Zvaničnike i članove delegacije na ulazu u Memorijalnu salu su dočekali načelnik Opštine Ćamil Duraković, Sadik Ahmetović i predstavnice udruženja majki iz Srebrenice i Žepe.

U 13:20 sati će biti klanjana dženaza-namaz koju će predvoditi reisu-ul-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović. Nakon klanjanja dženaze tabuti će biti izneseni od Musalle do mezarja uz čitanje imena žrtava genocida, čime će biti završen vjerski dio programa.


Premijer Republike Turske Ahmet Davotoglu stigao je u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari na komemoraciju povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, gdje ga je velikim aplauzom dočekala grupa građana koji su se okupili da bi popratili dolazak mnogobrojnih zvanica, javlja Anadolu Agency (AA).

aa_picture_20150711_5827886_web

Davutoglu je potom prišao građanima kako bi ih lično pozdravio, nakon čega je ušao u Spomen sobu i pridružio se ostalim zvanicama.


Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prilikom dolaska na komemoraciju povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, izjavio je kako crnogorsku delegaciju čine on, potpredsjednik Vlade Rafet Husović i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, i da njihovim dolaskom Crna Gora izražava poštovanje žrtava genocida i poruku pomirenja, prenosi Anadolu Agency.

aa_picture_20150711_5827581_web

“Mislim da našim dolaskom pokazujemo ono što Crna Gora čini, poštovanje žrtava ovog genocida, poruku pomirenja i želju da ovaj prostor nikada više ne bude blizu bilo kakvog nesporazuma koji bi svojim obimom i količinom doveo do toga da se poremeti stabilnost. Mi iz Crne Gore smo uvijek imali jednak odnos prema genocidu u Srebrenici i razumjeli to i kao poruku i Savjeta Evrope i Evropske unije, pa i naša Skupština je donijela rezoluciju gdje je osudila genocid. Moje prisustvo i prisustvo potpredsjednika Vlade i Skupštine pokazuje da Crna Gora želi da uputi poruku pomirenja, i pozivamo sve koji treba da pokažu da nesporazumi treba da budu vječna prošlost ovih prostora, to i čine”, poručio je Vujanović.


Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je nakon dolaska u Potočare rekla kako je činjenica da se tu dogodio genocid i da to danas treba priznati, javlja Anadolu Agency (AA). “Tek sam stigla i očekuje me današnja komemoracija. Čovjek se osjeća vrlo teško u ovim halama gdje su se dogodili zločini”, rekla je Grabar-Kitarović. aa_picture_20150711_5827580_web Ona je naglasila kako se u Srebrenici dogodio genocid. “Činjenica je da se ovdje prije 20 godina dogodio genocid i da to danas treba priznati i da treba pogledati istini u oči, ali isto tako, naravno, treba podvući crtu pod prošlošću. Znamo ko je kriv, kriva je politika Miloševića iz ‘90-ih godina”, rekla je hrvatska predsjednica. Dodala je da danas svako treba raditi dalje na pomirenju, suživotu i prosperitetu BiH kao države.


Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor danas je na obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici kazao da se prošlost ne može mijenjati ali da je moguće graditi bolju i svjetliju budućnost, javlja Anadolu Agency (AA). aa_picture_20150711_5827269_web “Prošlost ne možemo promijeniti, ali budućnost možemo. Budućnost kaže bar dvije stvari, a to je pomirenje i oprost. Znam da je to teško ali to je jedina alternativa. Drugo je jasno, evropska perspektiva BiH”, kazao je slovenski predsjednik Pahor. Istakao je da u procesu pomirenja u BiH trebaju učestvovati svi ljudi iz cijele države.


U Potočare je pristigla i delegacije Republike Hrvatske na čelu sa Kolindom Grabar Kitarović. “Dobro došla kraljice Balkana i nado Bosne i Hercegovine”, kazala je uz srdačni pozdrav hrvatskoj predsjednici Hatidža Mehmedović, predsjednica udruge “Majke Srebrenice”. kolinda Hrvatska predsjednica i ministrica vanjskih poslova nakon toga su se upisale u knjigu žalosti otvorenu u muzeju smještenom u kompleksu u kojemu je tijekom rata bila baza vojnika iz tadašnjeg sastava mirovnih snaga Ujedinjenih naroda

 


Američka delegacija na čelu sa Billom Clintonom stigla u Potočare. Na dočeku Munira Subašić ispred Majki Srebrenice je bivšem predsjedniku SAD rekla: “Ako nam niste pomogli onda, pomozite nam sad”. clinton “Sretni smo što te imamo. Veliki si čovjek”, rekla je Subašić. Nakon toga Majke Srebrenice su Clintonu okačile Cvijet Srebrenice poručivši mu da ga ponese “svojoj ženi”, Hillary Clinton.


Bivši američki predsjednik Bill Clinton stigao je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu. Clinton će se iz Sarajeva odmah uputiti prema Srebrenici gdje će učestvovati na obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici.   S njim u delegaciji dolaze i Madeleine Albright, koja je obavljala funkciju državnog sekretara u vrijeme ratnih dešavanja u BiH i koja je bila snažni zagovarač američke intervencije u BiH, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen E. Cormack, senator Roger F. Wicker, senatorica Jeanne Shaheen, članovi Predstavničkog doma Eliot L. Engel i Peter T. King.

 

Zastave na zgradi Evropske Unije u BiH postavljene na pola koplja.


U ovom trenutku pristižu brojne domaće i strane delegacije u Potočare gdje će danas biti obilježena 20. godišnjica genocida u Srebrenici i obavljen ukop posmrtnih ostataka 136 ubijenih Srebrebičana. U toku je upisivanje šefova delegacija i visokih zvanica u Knjigu žalosti u Memorijalnoj sali, gdje je postavljena i izložba “Srebrenica – Potočari 1995. – 2015.” aa_picture_20150711_5827127_web Izložba se sastoji od selekcije fotografija čuvenih svjetskih i fotografa iz BiH. To su Ron Haviv, Darko Bandić, Zijad Gafić, Tarik Samarah, Danilo Krstanović, Kadir van Lohuiezen, Dado Ruvić i Muhamed Mujkić.


Razlog mog dolaska je 20. godišnjica gencoida u Srebrenici i obaveza svakog civilizovanog građanina da se obiđe ovo mjesto da bi se još jednom podsjetili da ko god radi da se ovo zaboravi, radi na tome da se ovo ponovi, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Nenad Čanak, poslanik u Skupštini Republike Srbije i predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine. aa_picture_20150711_5827128_web Na pitanje da li je srbijanski poremijer Aleksandar Vučić trebao ne samo danas nego i ranije doći u Srebrenicu i odati počast žrtvama Čanak je istakao kako “on nije za to prava adresa” ali je kazao da zna da su on kao i stranka i ljudi “ovdje od prvoga dana rata u Bosni i Hercegovini i da je Tuzli bio još 1994. godine i 95. godine u Sarajevu, u cijeloj BiH, zato što je to doživljavao kao ljudsku obavezu.


Ono što se desilo u Srebrenici je užasno. Mene najviše zbunjuje i iznenađuje to što smo mi ljudi sposobni učiniti drugome nešto u najgorem smislu, a ovdje u Srebrenici, sada stojimo ipak, sa nekom vizijom za budućnost, istakao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Jure Franko proslavljeni slovenski skijaš, bivši jugoslavenski reprezentativac u alpskom skijanju komentirajući obiljžavanje 20. godišnjice od genocida u Srebrenici. aa_picture_20150711_5827130_web “Na sreću možemo kazati ko su ljudi koji mogu napraviti isto toliko dobrog. A, puno više dobrog možemo imati nego negativnog. Tu smo sada, u Srebrenici i gledamo prema svijetloj budućnosti. Mi to doživljavamo i nadamo se, znamo da su ustvari djeca ta koja su naša budućnost. Oni trebaju imati mogućnost da odrastu i žive i da postignu rezultate ne obazirući se na to šta se dešavalo prije 20 godina”, ocijenio je Franko.


Rijeke ljudi slile su se jutros u Potočare, gdje će danas biti obilježena 20. godišnjica genocida u Srebrenici te ukopani posmrtni ostaci 136 srebreničkih žrtava. U Potočarima se danas očekuje oko 50.000 ljudi. Da bi se poklonili žrtvama na ovo mjesto došlo je i oko 10.000 učesnika “Marša mira”. Stigle su i brojne medijske ekipe iz cijelog svijeta.

 

Članovi porodica žrtava već su pored tabuta, a u uoči ukopa članice Udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” dijelile su bijele marame, kao i cvjetove Srebrenice napravljene u želji da se stradanja ovih ljudi nikada ne zaborave i ne ponove.


 


Intoniranjem državne himne u 10.30 sati trebalo bi da počne komemoracija povodom 20. godišnjice na kojoj je predviđeno obraćanje brojnih zvanica.

Polaganje cvijeća i odavanje počasti za žrtve genocida predviđeno je oko 12 sati na Memorijalnom kamenu.

Glumac Muharem Osmić potom će pročitati odlomak iz romana “Derviš i smrt”, a hor će izvesti “Srebrenički inferno”.

Predviđen je potom vjerski program kada će se učiti odlomci iz Kur'ana, a reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović klanjat će dženazu-namaz.

Iz musalle u Memorijelnom centru do mezara bit će odnijeti tabuti s posmrtnim ostacima 136 žrtava i pročitana njihova imena.

11738073_10206106305709536_5840143304026643528_n

U Memorijalnom centru u Potočarima prije 12 godina klanjana je prva dženaza i obavljen ukop 600 identificiranih žrtava genocida iz 1995. godine.

Do sada su u Memorijalnom centru ukopani posmrtni ostaci 6.241 identificirane žrtve genocida.

Nakon ove dženaze u Potočarima će biti ukopano ukupno 440 maloljetnika. Svaka četrnaesta žrtva je dijete. Do sada je DNK analizom preliminarno utvrđen identitet za oko 7.100 ubijenih, a još se traga za oko 1.200 žrtava Srebrenice.

Sva dešavanja oko obilježavanja dvadesete godišnjice od genocida u Srebrenici pratite uživo na portalu Fokus.ba.