Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Srbije

Vučić pred presudu Mladiću: Vidite kako je to podešeno, sami zaključite da li je to slučajno

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta u obraćanju medijima odbio da zločin u Srebrenici okarakteriše kao genocid, uprkos presudama Međunarodnog suda u Hagu koje je Srbija u obavezi da poštuje

“Teška situacija za srpski narod” – ovako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić opisao 8. jun, dan kada će u Hagu biti izrečena konačna presuda ratnom generalu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici.

Drugostepena presuda Mladiću biće izrečena danas, četiri godine nakon prvostepene kojom je osuđen na doživotni zatvor.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, poznat kao Haški tribunal, Mladića je 2017. godine prvostepeno osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici počinjenog u ljeto 1995. godine.

Mladić je prvostepeno osuđen i po drugim tačkama optužnice – zbog progona muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine (BiH), terorisanja civila tokom opsade Sarajeva i uzimanja pripadnika UNPROFOR-a kao talaca tokom rata u BiH.

Srbija konačnu presudu Mladiću dočekuje u atmosferi negiranja genocida, ocjena je Ivane Žanić, izvršne direktorice nevladinog Fonda za humanitarno pravo.

“Ja ne stičem utisak da smo se pomjerili iz devedesetih što se tiče genocida u Srebrenici. Uglavnom se krećemo između dva polariteta – prvi su političari koji otvoreno slave Ratka Mladića kao heroja, a drugi polaritet je negiranje da je u Srebrenici počinjen genocid, već se koriste sintagme da je to bio ‘veliki’ ili ‘strašan’ zločin”, rekla je Žanić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta u obraćanju medijima odbio da zločin u Srebrenici okarakteriše kao genocid, uprkos presudama Međunarodnog suda u Hagu koje je Srbija u obavezi da poštuje.

Vučić je 2. juna u Beogradu odgovarao na pitanja novinara na konferenciji sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

Dok je Dodik eksplicitno izjavio da se “genocid nije desio”, Vučić je rekao da je nesporno da je u logoru Jasenovac na teritoriji ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH) tokom Drugog svjetskog rata ubijeno mnogostruko više Srba, ali da treba gajiti pijetet prema žrtvama ubijenim u Srebrenici.

“Da bi naše jasenovačke žrtve ostale upamćene moramo da poštujemo srebreničke žrtve. A o pravnoj terminologiji ne mislim da je vreme ni mesto da ulazimo sada”, rekao je Vučić.

Drugostepenu presudu Ratku Mladiću izriče Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, nasljednik Haškog tribunala. Za isti dan, 8. jun, u New Yorku je zakazana sednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VS UN) na kojoj će biti podnijet izveštaj o radu suda.

Jedna od tačaka dnevnog reda biće i odbijanje Srbije da postupi po obavezujućem nalogu i Hagu izruči funkcionere Srpske radikalne stranke (SRS) Vjericu Radetu i Petra Jojića.

Predsednik Srbije je presudu Mladiću i sjednicu Vijeća sigurnosti doveo u vezu, govoreći o “teškom danu” za Srbiju.

“Vidite kako je to podešeno, sami zaključite da li je to slučajno”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare 4. juna.

Takva izjava predsednika Srbije, prema oceni Ivane Žanić, odgovara retorici koju vladajući režim promoviše – retorici navodnih “napada na Srbiju” i “zavjere protiv Srba”.

Žanić smatra da je Vučić “vrlo svjestan toga da će na sednici Vijeća sigurnosti biti upućena oštra kritika Srbiji zbog odbijanja saradnje sa Hagom”.

“Aleksandar Vučić je veoma svestan da smo mi u obavezi da sarađujemo sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom i da te dve osobe moraju da budu isporučene”, dodaje ona.

Politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kako je sam izjavljivao, jeste da “nijednog Srbina nije isporučio Hagu”.

To je posljednji put ponovio i 4. juna, govoreći o predstojećoj sednici Vijeća sigurnosti o radu Haškog suda.